Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

 99999998888888mostМарица скъса дига край „Боаза“. Аварийни екипи преградиха водата край града. Два кладенеца от вододайната зона на Свиленград извън строя

 Пътят за Гърция е затворен заради голямо наводнение. Отсечката, която свързва автомагистрала „Марица“ с разклона за ГКПП Капитан Петко войвода, остана под вода и движението по нея бе спряно. Причината за потопа е, че е скъсана дига в местността „Боаза“ в близост до кв. Гарата и водата заприижда от големия пробив. Под тревога бе вдигната Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението. Аварийните екипи все пак успяха да преградят водата край града, като разливът вече не представлява опасност.

Хиляди декари със зърнени култури, овощни насаждения, както и оранжерии за зеленчукопроизводство обаче по десния бряг на Марица са под вода. Потопени са нивите в местностите „Орманя“, „Боаза“, гробищата на кв. „Гарата“ пак са залети, част от трасето при разклона за село Сива река също.

ГКПП Капитан Андреево отново е наводнен. Най-тежко е положението на трасето за леки автомобили, което е затворено. 50-сантиметра вода е покрила отсека за ветеринарен контрол и достъпът до него е отрязан.

Помпената станция в Момково остава под вода, съоръжението все още е залято и е извън строя, като 15 села в общините Свиленград и Любимец са без водоподаване. Два кладенеца на помпената станция „Лъв чешма“, която захранва с живителна течност Свиленград, Капитан Андреево и Генералово, за залети и са изключени. Останалите седем кладенеца работят нормално, непрекъснато следим качеството на водата, каза шефът на ВиК-Свиленград Стойчо Енезлиев. Отстранена е аварията при Сива река и вече е възстановено водоподаването в цялото село. Работниците на ВиК са успели под вода да свържат водопровода, за да се възстанови захранването с живителна течност на всички домакинства в Сива река.

СМ