16
Вт, Авг
27 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

Марица падна с един метър

Поне още седмица 15-те села общините Свиленград и Любимец, които се захранват от помпената станция в Момково, ще бъдат без водоподаване. На „сух режим“ са свиленградските Момково, Димитровче, Костур, Левка, Михалич, Младиново, Мустрак, Пашово, Пъстрогор, Райкова могила, Сладун, Чернодъб и Щит, както и любимецките Васково, Оряхово. Помпената станция в Момково все още е потопена, като при прииждането на водата от Марица при съоръжението се е образувало корито. Надяваме се съвсем скоро водата при станцията да се оттегли и да започнем да работим, каза шефът на ВиК в Свиленград Стойчо Енезлиев. По думите му обаче преди да ремонтират съоръжението ще трябва да бъде възстановен около 30-40 метра път, за да може да премине техниката. Трасето е било изровено от прииждащата вода и сега е непроходимо за машините.

За селата, които са на „сух режим“, както и за Бежанският център край Пъстрогор, се доставя живителна течност с 5 водоноски, които се пълнят от хидрант в Любимец. Качеството на водата непрекъснато се следи, като се взимат проби от РЗИ.

Надяваме се до края на другата седмица да възстановим помпената станция и водоподаването към селата, каза Стойчо Енезлиев.

Нивото на Марица пък продължава да спада. През последните дни водният стълб се е понижил с метър и вече е около четири метра.

СМ