02
Нед, Окт
27 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

punktmomЗа пореден път Марица заля помпената станция в Момково

 

За пореден път тази зима най-големият сухоземен пункт в Европа е без вода в чешмите и по тази причина отново всички тоалетни са заключени. Причината за поредния „сух режим“ на ГКПП Капитан Андреево е, че подкачващите помпи, захранващи с питейна течност граничния пункт, пак са извън строя, тъй като шахтата, в която се намират, се наводнила. Докога ще трае поредното безводие не е ясно. Със сигурност обаче причинените неудобства, както за пътниците, така и за служителите, са големи. Това на нищо не прилича, за четвърти път тази зима сме без вода, а тоалетните са заключени, хората се чудят къде да се облекчат, възмущава се граничен полицай.

Предишният полеви режим на тукашния пункт бе само преди месец. Отстраняваме аварията, но при следващото наводнение пак същото се повтаря, казаха тогава от ГПУ-Свиленград. На всичкото отгоре като изпратели фактурите за ремонта на помпите до областната администрация от там им отговаряли, че нямат пари. Според запознати мястото на шахтата с проблемните подкачващи помпи не е правилно избрано и който ги е проектирал там, е сгрешил.

Отново придошлите води на Марица заляха помпената станция в Момково. Поради повишеното ниво на реката водата преля през дигата и потопи съоръжението, което бе спряно за пореден път тази зима, а трябва да захранва 19 населени места от 3 общини. В Свиленградско това са Момково, Димитровче, Костур, Левка, Михалич, Младиново, Мустрак, Пашово, Пъстрогор, Райкова могила, Сладун, Чернодъб и Щит, а в Любимецко – Васково и Оряхово. Другите 4 села са в община Харманли. В резултат на това населените места са с нарушено водоподаване. В Момково и Левка запасите вече са изчерпани. На привършване са и резервите в Райкова могила. За селата, в които вече няма вода, както и за Бежанския център край Пъстргор, са осигурени водоноски, каза шефът на ВиК в Свиленград Стойчо Енезлиев. Докога населените места ще са без вода не е ясно. Ремонтни дейности по помпената станция в Момково все още не се извършват. Първо трябва да се изчака водата да се оттегли, за да може да се отстранят авариите.

През февруари жители на Одрин и околността заплашиха, че ще съдят българската държава в Страсбург за наводненията, които тогава им съсипаха стотици имоти.

СМ