20
Съб, Авг
24 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

11 противопожарни автомобила, над 60 огнеборци и доброволци водиха дълга битка със стихията. Днес пламъците тръгнаха към Варник

Огромен пожар бе спрян на метри от село Маточина в сряда вечерта. Огънят тръгна по обяд от запалени сухи треви край тополовградските села Присъдец и Филипово. Силният вятър бързо разпространи пламъците към свиленградското село. На сигнала за бедствие незабавно се отзоваха 10 противопожарни екипа от Свиленград, Любимец, Харманли, Хасково, Димитровград и Тополовград.

На помощ се притекоха близо 60 жители на граничното село, горски служители с пожарна кола, доброволци от Свиленград. Променящият посоката си бурен вятър постоянно усложняваше ситуацията, както и силно пресеченият терен, заяви шефът на свиленградската пожарна Ивелин Тонев. Изсъхналите от продължителната суша треви и храсти горяха като барут, убеди се на място репортер на „Старият мост“.

Постепенно огънят, разпрострял се по целия фронт между селата Присадец и Маточина, обгради средновековната кула „Букелон“, насочвайки се към първите къщи на историческото село. По пътя си пламъците напълно изпепелиха сградата на бившата застава, която преди време бе нарочена за ремонт, за да настаняват в нея бежанци. Едва около 22.00 часа стихията бе поукротена, но опасността не бе преминала. Голям проблем се оказа горящият стръмен склон от крепостта към селото, по който машините не можеха да се движат. Огнеборците срещнаха и трудности с хидрантите в селото, някои от които се оказаха ръждясали и негодни за ползване. Екипите продължиха да гасят отделни огнища в района и останаха да дежурят цяла нощ. Щетите засега не са големи, изгорели са предимно сухи треви и храсти, малко борови насаждения. През това лято този е най-големият пожар, бушувал в общината, казаха от Пожарната.

Днес, четвъртък, пламъците тръгнаха по дере към съседното село Варник, съобщиха в редакцията местни жители. На мястото обаче имало достатъчно сили за борба с пожара, включително и военни, и се очаква те бързо да овладеят положението.

СМ