Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

Раздават бутилирана вода на населението

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров пристига днес следобед в Димитровград, за да се запознае на място с тежкия екологичен инцидент, край р. Марица, при който намериха смъртта си 28 крави, пили вода от вливащ се в реката колектор. За спешната министерска визита съобщи на брифинг в Хасково областният управител Стефка Здравкова.

Ревизоро щял да инспектира цялото поречие на Марица от Димитровград до Свиленград. Проверката трябвало да установи дали има отровена риба и диви животни в района, каква е замърсеността на водата и др.

На брифинга бе съобщено още, че на населението в засегнатите райони, в които е спряно водоподаването, ще се раздава безплатно бутилирана вода. Допълнително щяло да се уточни кога точно ще бъдат снабдявани жителите по места с живителната течност. Както сайтът на „Старият мост“ още снощи писа, 28 крави умряха, минути след като бяха пили вода от вливащ се в Марица колектор край Димитровград. Веднага бе свикан Областният кризисен щаб, който предприе бързи действия за установяване на причините и предприе превантивни мерки за предпазване на населението. Спрени бяха помпените станции, черпещи вода от кладенци по поречието на р. Марица . Преустановено бе водоподаването в 48 населени места, включително 4 в Любимец и 16 в Свиленград. Взетите проби от 6 участъка на р. Марица са установили, че замърсеността на водата е в нормите, нямало изтровена риба, стана ясно на брифинга. Според специалист от РИОСВ влялата се в Марица отровна струя е била тънка и бързо се е разтворила в пълноводната река, без да предизвика опасно концентрация.

Версията за замърсяването е неправилно боравене с химически реагент, употребен от фирми, които в момента извършват капитален ремонт на НЕОХИМ в Димитровград, бе заявено на брифинга.