26
Пон, Сеп
26 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт

Пожарът между свиленградските села Щит и Равна гора е локализиран. Това обяви директорът на националната противопожарна служба главен комисар Николай Николов.

Той пристигна на място снощи заедно с директора на хасковската Пожарна комисар Николай Вълчев и областния управител д-р Стефка Здравкова. Тази сутрин те дадоха брифинг.

В потушаването на огъня са участвали над 100 души от противопожарната служба, Държавно горско стопанство-Свиленград, доброволци от доброволно формирование – Свиленград, и местни хора с машини.

Община Свиленград участва с логистиката по водоснабдяване и изхранване на огнеборците. В дейностите по овладяването на огъня са се включили и два булдозера на сектор „Оперативни дейности“ на РДПБЗН в Бургас и Пловдив. По искане на областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова тази сутрин в пожарогасенето се включиха и 20 военнослужещи от Хасковското военно формирование 52 740. Снощи ситуацията около село Равна гора е била критична, на място, в готовност да евакуират населеното, са били и служители на ОД на МВР-Хасково. Близо 10 часа е продължила борбата с огъня, който бе потушен около 3 часа след полунощ. Към момента опасност за населението в близките села няма.

Пламъците са обхванали около 3500 дка сухи треви, храсти, суха растителност, унищожени са и 70 дка боров масив. Фронтът на огъня е 7 км. Пожарът се е разпространявал на труднодостъпен за автомобили пресечен район, което изисква гасене предимно на ръка. Действията по ликвидиране на огъня продължават.

Един от булдозерите, който работи в района около село Равна гора, е пренасочен да помогне за действията по ликвидиране на пожара около село Александрово.  

Това е втори голям пожар в района за последните дни. Само преди седмица пламъци обхванаха обширни площи между селата Дервишка могила и Студена в продължение на три денонощия. В гасенето се включи и вертолет МИ – 17 от авиобаза Крумово.

СМ