18
Вт, Юни
25 Нови статии

Бедствия и аварии
Инструменти
Шрифт
3 000 дка край Студена горяха в четвъртък. Много хора и техника се притекоха на помощ

Пожар едва не задуши и овъгли животните от конефермата на Демир Сарафов в с. Студена. Благодарение на адекватната намеса на огнеборци, лесничеи, местно население и военослужещи конете и сеновал с 20 000 бали слама бяха спасени от пламъците.

Огънят е тръгнал от пасищата на Сарафов в четвъртък преди обед, когато се извършвало почистване на мериите от храсти.

„Всичко стана заради глупавата заповед на бившия министър на земеделието Валери Цветанов, който със задна дата пусна наредба, че в пасищата не следва да има повече от 5 храста на декар – разказа пред „Старият мост“ собственикът на единствената в страната ферма за месодайни коне. - Как да има по 5 храста на декар в полупланински район!? Заради това ни спряха субсидиите и ние решихме да почистим храстите, за да получим все пак помощта. От около месец и половина със специална машина обработваме терените, вече сме почистили около 1 000 дка. Днес обаче стана белята. Водачът на машината забелязал пламъци след себе си, най-вероятно са били предизвикани от искра, припламнала при удар с камък. Момчето беше само, опитало се да гаси, но не успяло, и се втурнало да спасява техниката и себе си. Огънят тръгна към загражденията „електронен пастир“, където имаше 150 животни. Конете се стреснаха, разцвилиха се, залутаха се насам – натам. Добре че аз и зоотехникът успяхме да ги приберем и изведем, иначе щяха да се задушат или да бъдат овъглени.“

Фронтът на пожара минал на около 20 метра от навес с 20 хиляди бали слама, но огнеборците са успели да предотвратят запалването му. Всички реагираха адекватно, но сушата е голяма и това предизвика разрастването на пожара, каза Сарафов. Вятърът непрекъснато менеше посоката си и пламъците бушуваха между Устрем, Варник и Студена, като обхванаха площ от около 3 000 дка сухи треви и лесонепригодни площи. Над сто души се включиха в потушаването на пожара - 4 екипа от свиленградската противопожарна служба и още толкова от съседни общини, лесничеи от Свиленград и Тополовград, местни жители. По заповед на областния управител на Хасково Румен Данев към огнеборците се присъедини и военно модулно формирование. Така към 17 ч. огънят бе потушен. Пожарникари останаха да дежурят през нощта, за да не лумнат пламъците отново.

СМ