05
Нед, Апр
28 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

Турски тир се обърна до „Якъка“, няма опасност за околната среда

Около 20 тона натриева основа се разляха на главен път Е-80 на остър завой в отсечката Свиленград-Генералово. Инцидентът станал в сряда през нощта на отбивката за влизане в стария път за Капитан Андреево в района на местността „Якъка“, където се е преобърнал турски тежкотоварен автомобил, превозващ химикала.

Около 3,25 часа е постъпил сигнал за преобърната цистерна „Мерцедес“, разлив на химическо вещество и задушлива миризма в района на около 25 км след ГКПП Капитан Андреево. На мястото на инцидента веднага е бил изпратен спасителен екип от група „АСД“ към Областно управление „Гражданска защита“-Хасково. Установено било, че при произшествието цистерната е увредена и почти цялото количество – около 20 тона, натриева основа е изтекло. Разливът е бил ограничен на около 50-60 метра около авариралия тежковоз, предимно върху шосето. Районът бе охраняван от полицейски екипи. На мястото на инцидента бе и екип на Районната служба по пожарна безопасност и спасяване, както и на „Магистрална полиция“-Хасково. Спасители от два екипа на „Гражданска защита“ в предпазно облекло предприеха мерки за неутрализиране на разлива. След извършения оглед цистерната бе изтеглена с два специални крана, районът бе опесъчен за окончателното ликвидиране на последствията. Няма опасност за околната среда и за населението, каза Людмил Иванов, шеф на „Гражданска защита“-Хасково. Водачът на тежкотоварния автомобил е леко пострадал, без опасност за живота.

Засегнатата отсечка бе изолирана и през нея не се допускаше преминаване на МПС-та. На излизане от България всички превозни средства се отклоняваха към ГКПП Лесово. Влизащите от Турция автомобили се насочваха към Свиленград и околовръстното на града.

СМ