01
Чет, Окт
16 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

Нашествие на отровни змии, особено в тютюневите насаждения. От началото на лятото досега четирима са клъвнатите

Двама млади мъже, ухапани от пепелянки, са потърсили помощ от спешните медици през седмицата. Пострадалите са сезонни работници по тютюна.

Единият е 20-годишният Ариф Сабри Халил, който живее в Пашово и в четвъртък бе докаран от свои близки в „Бърза помощ“. Хората работили на тютюна. Младежът забелязал змията, която била увита около един корен. Викнах на братовчед ми да я види и докато се усетя, ме ухапа, разказа Ариф. Влечугото го клъвнало по ръката. Близките му я стегнали с превръзка, за да не се разпространява отровата и тръгнали да го карат към Спешното. Пациентът бе прегледан от шефа на „Бърза помощ“ д-р Петър Петров и д-р Казазян, които не бяха дежурни същия ден, но бяха повикани по спешност. Оказа се, че влечугото не е успяло да ухапе младежа добре, по кожата му не бяха открити характерните за тези случаи точки. На Ариф бе включена система и той остана известно време в Спешното за наблюдение. Тази година има много пепелянки, каза братовчедът на пострадалия. Аз мога да ги хващам, вкъщи имам един буркан с 3-4 змии, обясни момчето.

В понеделник пък спешните медици е потърсил 28-годишният Сайдаме Нази Хамзи от Мустрак. Той бил ухапан от пепелянка по крака също докато работел на тютюна. В „Бърза помощ“ му инжектирали противозмийски серум и урбазон. След това пациентът е бил настанен в хирургичното отделение на тукашната болница. Преди време още двама нашенци са били ухапани от змии.

От „Бърза помощ“ казаха, че разполагат с необходимите количества противозмийски серум. Той е доста скъп, една ампула от него струва около 70 лв.

Елена МИХАЛЕВА