13
Съб, Апр
13 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

Наша и гръцка кола се сблъскаха на разклона за ГКПП Капитан Петко войвода. След откриването на магистралата се очакват още повече пътни произшествия

Поредна катастрофа стана на кръстовището за ГКПП Капитан Петко войвода, което е изключително конфликтно. Сблъскаха се „Опел Астра“, управляван от 28-годишен свиленградчанин, и „Фолксваген Пасат“ с гръцка регистрация.

Водачът на опела се прибирал към Свиленград. Фолксвагенът идвал от гръцкия пункт и му отнел предимството, нашенецът не успял да реагира и се натресъл в него. Шофьорът на фолксвагена е бил откаран в „Бърза помощ“ за преглед, като по първоначални данни няма сериозни наранявания и травми. Двете жени, пътували с него, също не са пострадали. Добре съм, гърдите малко ме болят, но това е от еърбега, който се отвори, каза пред „Старият мост“ 28-годишният свиленградчанин. Обаче тук трябва непременно да има кръгово движение, както на магистралата при Стара Загора, иначе ще има и смъртни случаи, добави той.

Кръстовището не е регулирано добре. Знакът „Стоп“ за идващите от гръцкия пункт беше паднал, видя „Старият мост“. На около 100 метра от кръстовището пък е поставен знак „Пресичане на път с предимство“. Той ще важи след като се открие магистралния път, но сега обърква шофьорите.

На този конфликтен участък стават по няколко катастрофи всяка година. Обикновено ПТП-тата се причиняват от гърци, които не спират на „Стоп“-а, като си мислят, че са на главен път. Касапницата ще стане още по-голяма след откриването на новоизградената магистрална отсечка до гръцкия пункт. Шофьорите ще си карат по навик, а досегашният главен път ще стане второстепенен. Тукашни водачи са изключително разтревожени и сигнализираха в редакцията на „Старият мост“. Знаците са объркани, а предстои да се промени статутът на трасето, особено сега трябва да има много по-добра сигнализация, за да се предупреждават шофьорите, каза свиленградчанин. Същото мнение изразиха и нашенци, които бяха на мястото на катастрофата. Хората са на мнение, че при всички случаи там е необходимо да се изгради кръгово движение. В цивилизованите държави се правят надлези, а тук кръстовището е на едно ниво и ще стават фатални инциденти, смятат те. Служители на КАТ казаха, че многократно са сигнализирали за проблема, но никой не взима мерки. И според тях след откриването на магистралната отсечка кръстовището ще стане участък с висока концентрация на ПТП-та.

СМ