17
Сря, Апр
23 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

vulkКръвожадният звяр умъртви 1 коч, 5 овце и 8 агънца в двора на 76-годишната Донка Михова

Вълк единак вилня в Пашово, като за една нощ умъртви 14 животни в двора на 76-годишната Донка Михова. Звярът изкормил бременна овца и изял плода, а на останалите прегризал гърлата. На сутринта стопанката намерила проснати на земята 100-килограмов коч, 5 овце и 8 агънца.

vulk2Кръвожадното животно се промъкнало в селото преди около две седмици, когато все още беше много студено. Атакувало е кошарата в двора на възрастната жена посред нощ. Вечерта не можах да спя, станах към 2,00 часа и излязох навън, овцете бяха спокойни, а кучетата ми не лаеха, разказа баба Донка. По-късно старицата заспала. Сутринта като станала й направило впечатление, че една овца кросне напред-назад. Тогава се приближих към двора с животните и ги видях натръшкани, направо ми прималя, сподели през сълзи възрастната жена.  Добитъкът й бил проснат умъртвен на земята. Животни са, ама са ми мили, аз ги гледам като деца, осем овчици се бяха спасили завалиите, сврели се в струпаните до кошарата дърва, добави старицата. Като видяла какво се е случило, казала на съседка да се обади на сина й Тодор Тодоров, който се занимава със земеделие и отглежда жито, тютюн, слънчоглед и други култури в землището на Пашово. Той по това време не бил в селото. Като дошъл, започнал да успокоява майка си да не се тревожи за животните, важното е, че тя е останала невредима. Тодор, който е известен като Тошо Бързака, огледал двора и открил следите на вълка, които били големи колкото юмрук. Дворът на баба Донка е с ограда. За да влезе при животните, хищникът е прескочил 1-метровата врата. Сега синът й махнал портата и сложил на нейно място оградна мрежа. Голям зян стана, дано да няма повече, от 55 години живея в тази къща, но такова чудо не е имало, каза баба Донка. Натовариха мъртвите животни  в две каруци и ги изхвърлиха, тюхка се старицата. Малцината възрастни хора, които живеят в момента в селото, споделят, че такова чудо досега не е ставало.

Два-три дни след това възрастната жена метяла двора и видяла вълка в селото посред бял ден. Дивият звяр тичал по улицата и избягал. Бил много голям, с вирнати нагоре уши. Не беше куче, аз кучетата ги знам какви са, това си беше вълк, каза баба Донка. Гранични полицаи от Щит пък казали на сина й Тодор, че два-три пъти са засичали два вълка да идват от Турция.

Сега хората в Пашово и Щит са притеснени и ще правят хайки, за да убият кръвожадния звяр. Това е голям вълк, сигурно е 70-80 кг, щом е успял да тръшне 100-килограмов коч, коментират хората.

Елена МИХАЛЕВА