05
Сря, Авг
20 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

ppГазова бутилка взриви кухня в Любимец, огън лумна и в 120 дка широколистни гори край Малко градище

Къща в с. Щит едва не изгоря след пожар в допряна до нея лятна кухня. Огънят лумнал в четвъртък около обяд.Готвих на огнището в лятната си кухня, разказа собственикът Георги Димитров пред в-к „Старият мост“, когато реших да отида до магазина в центъра. Като се прибирам, гледам пламъци и дим в двора. Живея сам и добре, че съседи са видели огъня, та поне къщата да ми спасят, сподели още 54-годишният мъж.

Събрахме се над 20 души и с маркучи от дворовете започнахме да гасим, казаха комшии. Уплашихме се, че и нашите къщи ще идат. Човечецът е в много окаяно състояние, сподели съседка. Болен е, няма работа, а сега и тази беда го сполетя. Добре, че пожарната дойде своевременно, иначе щеше да остане и без дом.

Най-вероятно пламъците са започнали от изхвръкнала искра. Напълно е изгоряла лятната кухня, в която мъжът е складирал зимнината си, бурета и други вещи. Други две постройки, пълни със слама, също са опожарени нацяло. Пламъците са обхванали и една от стаите на къщата, като напълно са изгорели дограмата на един от прозорците, телевизор и маса. Останалото е спасено.

Свиленградските огнеборци са гасили и пожар в с. Лозен. Собственикът е извършвал ремонтни дейности в оранжерия с ъглошлайф. Изхвръкнала искра, която е запалила сухите треви наоколо, е причината за пожара, съобщиха местните огнеборци. Изгоряла е 100 кв. м покривна конструкция на постройка. Благодарение на бързата намеса на спасителната група, пламъците не са достигнали до къщата.

На връщане от с. Лозен огнеборците се натъкват и на друг пожар- горят 120 дка широколистни гори между селата Малко градище и Черна могила. Огънят е потушен преди да нанесе сериозни щети. Овъглени са само малка част от дърветата и лесонепригодни площи.

Гръмнала газова бутилка пък изпепели лятна кухня на любименчанин с инициали А. Ф. Г., съобщиха също от пожарната. Инцидентът е станал в понеделник на обяд на улица „ София“ № 33.

Бутилката или е била неизправна, или е била по-продължително обхваната от огъня, коментираха огнеборци. По принцип тези бутилки гърмят много трудно, най-вероятно мъжът е забравил, че е включил котлона. Разширеният от нагряването газ е предизвикал експлозията. По някаква щастлива случайност собственикът на помещението не е бил наблизо и това го е спасило от гибел.

В резултат на пламъците са изгорели мебели и оборудване. Благодарение на бързата реакция на местните огнеборци, пожарът е потушен преди да достигне до къщата на любимчанина.

СМ