18
Вт, Юни
25 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

katas5kata1

 12-годишният Христо Велев блъснат на пешеходна пътека при знак „Внимание – деца!“. Още на другия ден поставиха легнали полицаи, боядисаха пешеходните пътеки и докараха автобусна спирка

 

 

Шофьорка на мощен джип БМВ помете 12-годишния Христо Велев на полуизтрита пешеходна пътека в свиленградското село Капитан Андреево. Детето загина на място. Катастрофата стана на 27 май около 18 ч. на международния път Е-80, който минава през средата на селото. В бюлетина на полицията като причина за инцидента е посочена несъобразена скорост. Според очевидци обаче скоростта на автомобила, шофиран от хасковлийка на 47 години, била над 100 км/ч. В непосредствена близост до мястото на инцидента има и знак А-19 „Внимание – деца!“.

 

От страшния удар детето е изхвръкнало на метри от колата, а водачката изгубила управление и се забила в електрически железобетонен стълб, пречупвайки го на две. Движението моментално е спряно от намиращата се наблизо кола на „Гранична полиция“, а след 20 минути пристигнала и линейката. Медицинският екип успял единствено да констатира смъртта на малчугана. Петокласникът в ОУ „Иван Вазов“ Ицко се гонеше с братята си и други деца в центъра на селото, разказаха свидетели на инцидента. Улисано в играта, момчето изскочило на пътя и било блъснато от автомобила. По чудо приятелчетата му, с които тичали, не са изскочили на платното и са се спасили.

 

Водачката е тествана за алкохол с дрегер, който отчел нулеви стойности. Според официално съобщение на МВР зад волана при сблъсъка била Мертуне Мехмед от Хасково. Очевидците обаче твърдят, че джипа карала по-млада от нея жена, най-вероятно дъщеря й. Мертуне Мехмед е задържана за 24 часа и освободена след разпит.

 

След трагичния инцидент хората от селото бяха потресени. Те бяха готови на бунт заради непрекъснатата опасност, която ги грози на пътя и заплашиха, че ще блокират международния път, ако не бъдат взети незабавни мерки. Още на другия ден с тях се срещна началникът на Районното управление на полицията Красен Текелиев, който обеща съдействие по линия на КАТ. В Капитан Андреево дойде и лично кметът на община Свиленград Георги Манолов, който разпореди спешни мерки за обезопасяване на опасната отсечка, въпреки че тя е част от републиканската пътна мрежа и за него отговаря Агенция „Пътна инфраструктура“. Пешеходните пътеки бяха освежени, дърветата – подкастрени, за да се осигури по-добра видимост, докарана и поставена бе автобусна спирка. Сложени са и „легнали полицаи“. Разходите са поети от общинския бюджет. От Енергото смениха пречупения железобетонен стълб. През юни е планувано и монтирането на соларни знаци за повишено внимание.

 

На погребението на Ицко хората обаче печално клатеха глави: „След дъжд – качулка“. „Цял живот съм зад волана на трактора, какво ми било писано – детето ми от кола да умре. Ще преследвам виновната до дупка. Дано да я осъдят и влезе в затвора. Миг покой няма да има от мен. Не искам жестокост, искам само справедливост", плачеше почерненият баща Марин Велев. Майката Йорданка пък още не може да повярва, че „Мамо, отивам да си играя и ще се върна за вечеря", са последните думи, които е чула от сина си. Той бил много добро дете. Познати си спомнят, че искал да стане военен, та като умре, всичко да остане на техните. Семейството е социално слабо. Освен Христо, имат още три момчета. Погребението на убитото дете изцяло е поето от Дирекция „Социални грижи“ в Свиленград. Директорката Росица Христова сподели пред „Старият мост“, че на семейството е отпусната и еднократна помощ. Помощи са събрали и работещите на археологическия обект край Капитан Андреево. Йорданка ходела на разкопките, за да изкара някой лев, иначе е безработна.

 

Отсечката от главния път, на която стана инцидентът, наистина е смъртоносна. Капитанандреевци си спомнят много случаи на пострадали при катастрофи с бързодвижещи се леки коли и тирове през селото. Преди две години там автомобил уби 4-годишния Асен Асенов. Не е забравена и драмата, разиграла се през 60-те години, когато също било премазано малко дете. Шофьорът, турски гражданин, бил задържан в Свиленград. Дядото на детето обаче го издебнал в града и го застрелял с ловната си пушка, отмъщавайки за отнетия живот на внучето си.

 

СМ

 

 

kata2

kata3kata4