26
Пон, Юли
17 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

4 противопожарни екипа хвърлиха 80 тона вода, но не успяха да спасят масивната сграда

Голяма къща от два жилищни и един тавански етаж изгоря напълно  през нощта в неделя срещу понеделник в любимецкото село Лозен.

Сградата с дървена конструкция, построена преди 80 години, гореше като факла, споделиха участници в гасенето. Гасили сме доста къщи, но толкова труден пожар досега не сме потушавали, твърдят огнеборци.

Цели четири часа е продължила битката с огъня, в която са се включили 4 противопожарни екипа. От 22.00 часа в неделя до 2.00 часа в понеделник били хвърлени 80 тона вода, докато се укротят пламъците, но сградата и обзавеждането в нея не могли да бъдат спасени. Не можеше да се влезе в къщата, тъй като дървеното стълбище се бе срутило, пропаднал бе и гредоредът между етажите, казаха пожарникари. Можеше да гасим само отвън навътре. Имаше известно затруднение и с осигуряването на достатъчно вода заради един-единствен хидрантен кран, намиращ се в края на селото, на 200 метра от пожара.

В къщата живеели възрастни брат и сестра, които не са пострадали. За късмет в близост до намиращата се в центъра на селото горяща къща нямало други постройки. Иначе положението щяло да стане още по - бедствено.

Причината за пожара била проявена небрежност от брата, който решил да почисти комина, палейки саждите в него с газова горелка, като оставил без наблюдение огъня. В момента се изчисляват щетите. Освен къщата с разгъната площ около 450 кв.м, унищожено е и обзавеждането в нея.

СМ