18
Чет, Юли
34 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

5-годишно дете от Свиленград беше зверски нахапано от отглежданата от семейството му кавказка овчарка. Кучето и момченцето си играели в двора на къщата, когато изведнъж четириногото се нахвърлило върху малчугана. След инцидента детето е било откарано в „Бърза помощ“. Едната рана беше точно под окото, беше отворена и с големина няколко сантиметра, каза шефът на Спешното д-р Петър Петров, който е бил на смяна тогава.

Другата беше отзад на тила на малкия пациент, което означава, че почти цялата му глава е била в устата на кучето, допълни той. Кожата на малчугана е била раздрана. Според д-р Петров момченцето е изкарало голям късмет, че зъбите на овчарката не са попаднали в окото му. Детето беше много изплашено, беше невъзможно раната му да се обработи, без да се успокои и да му се сложи упойка, каза шефът на Спешното. Затова след като му направили инжекция против тетанус, от „Бърза помощ“ са изпратили детето в хирургичното отделение на тукашната болница, където раните му са били зашити.

Според медици от „Бърза помощ“ ухапванията от кучета никак не са рядкост. Особено зачестявали през лятото, когато контактът с животните бил по-голям. Болшинството от пациентите са пострадали от домашните си любимци.

Миналия месец мъж от Любимец бил нахапан по ръцете и краката от собствената си овчарка. Стопанинът се приближил до четириногото, за да му подхвърли кокал, когато то внезапно се нахвърлило върху него. Домашното куче на свиленградчанка пък й откъснало възглавничката на носа, докато му се радвала.

По данни на тукашната РИОКОЗ през 2008 г. 25 души са били нахапани от кучета.

Елена МИХАЛЕВА