05
Пет, Юни
15 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

4 екипа пожарникари се бориха с пламъците. Огнеборците спасиха собственика от горящото жилище

Къщата на Никола Христов, известен като Кольо Фотото, изгоря при опустошителен пожар. Цяла нощ тукашните огнеборци гасиха пламъците, обхванали жилището на свиленградчанина. Инцидентът е станал на 23 декември. Съобщението за пожара било подадено около 20,00 часа от съседи на потърпевшия. Тогава целият покрив на къщата бил обхванат от пламъци. При пристигането си на място огнеборците установили, че собственикът е още в жилището.

Той слушал радио и изобщо не усетил какво става. Едва когато чул сирените на противопожарния автомобил излязъл от стаята. Опитал се да гаси пламъците с кофи вода, но се замаял от пушека. После успял да се изтегли към кухнята, където имало тераса. Огнеборците пуснали стълба към балкона и по този начин спасили Кольо от пламналата къща.

Всичко гореше, проблемът беше, че стълбите също бяха обхванати от огъня и не можеше да се стигне до покрива, каза инспектор Ивелин Тонев от РСПБС-Свиленград. По стълбището били струпани дърва за огрев и хартии, които горели силно. Пожарникарите направили три опита да минат от там, но безуспешно. Тогава със стълба се качили на третия етаж и започнали да гасят. От покрива обаче огънят обхванал и таванския етаж, където собственикът имал библиотека с около 1 000 книги. В последствие се запалило и помещение на втория етаж, което било пълно с кашони. 4 екипа огнеборци са участвали в гасенето, като пламъците били локализирани около 00,30 часа. Пожарникарите са се върнали от мястото на инцидента чак на сутринта. За щастие те успели да предпазят старата къща на Кольо, както и дома на комшията му и други съседни постройки.

Напълно овъглен е покривът на горялото жилище. Пламъците са погълнали над 15 кубика дърва за огрев, документи, дограмата на прозорците и много покъщнина. Кольо, който е стар ерген и живее сам, споделил с пожарникари, че ще се опита да пригоди една стая в старата си къщичка в същия двор, където да се приюти.

Най-вероятната причина за пожара е изхвърлена пепел от чудото, с което собственикът се отоплявал. Той оставил отпадъка в кофа на стълбището до струпаните дърва и хартии, които е възможно да са се подпалили от тлеещи въглени. Дали това е действителната причина ще установят служители на тукашното РПУ, където е заведено дознание по случая.

През декември пък изгоря къщата на кметския наместник в село Равна гора Костадин Деспов, за което „Старият мост“ писа. От Пожарната апелират гражданите да са особено внимателни по време на отоплителния сезон.

Елена МИХАЛЕВА