29
Вт, Сеп
16 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

Основната причина за ПТП-тата е несъобразената скорост

Петима са убити, а други 17 са ранени при 16 тежки катастрофи през изтеклата 2009 година. Това показват данните от годишния отчет на КАТ-Свиленград. Както е известно, 28-годишните приятели Тодор Тодоров и Стилиян Ставрев намериха смъртта си при свирепо пътно произшествие по пътя от Пъстрогор за Свиленград. Само няколко дни след това 68-годишният Петър Иванов загина на място при катастрофа с рокер близо до Лъв чешма.

В края на септември 84-годишният пешеходец Георги П. почина на път за лозето си, след като бе ударен от лек автомобил ВАЗ. 22-годишната Веселина Стойкова пък намери смъртта си при фатална катастрофа на абсолютно прав участък от второкласния път между Свиленград и село Пъстрогор в началото на ноември. При произшествието тогава сериозно пострадаха още двама младежи. Установено бе, че виновникът за фаталния инцидент е седнал зад волана с 1,88 промила алкохол.

В сравнение с 2008 г. тежките ПТП-та са с 2 по-малко. През 2009 г. обаче убитите са с един, а ранените – с двама повече, каза шефът на КАТ-Свиленград Бончо Бонев.

През изтеклата година са регистрирани и 118 катастрофи само с материални щети, което е с 25 по-малко от лани, когато са били 143.

Основната причина за пътно-транспортните произшествия е несъобразената скорост. Тя е предизвикала 31,25 % от тежките ПТП-та, при които са загинали трима души, а други трима са ранени. Несъобразена скорост е причинила и 33 катастрофи с материални щети или 27,97 % от общия им брой. Други причини за тежките ПТП-та са внезапна промяна в посоката на движение, неправилно изпреварване, употреба на алкохол, отнемане на предимство и неправилна маневра.

Най-много от тежките произшествия миналата година са станали на пътна отсечка извън населено място, каза Бончо Бонев. Това е обяснимо, тъй като при тези условия се развива висока скорост, допълни той.

Според статистиката пиковият период на денонощието за тежките ПТП-та е от 16,00 до 18,00 часа. Катастрофите с материални щети стават около 11,00, 14,00 и 17,00 часа. Най-много пострадали има в понеделник, вторник и четвъртък, а най-много убити – в четвъртък и неделя. Леките ПТП-та възникват най-често в сряда.

През 2009 г. са констатирани общо 5 784 нарушения на Закона за движение по пътищата, което е с 636 повече от 2008 г. Най-много – 824, от тях са превишена скорост. Следват неизползване на предпазен колан или каска /445/, неправилно спиране и паркиране /399/ и др. Спипани са 326 неправоспособни водачи. Срещу 20 от тях материалите по преписките са изпратени в Районна прокуратура за образуване на досъдебно производство заради повторно нарушение в рамките на година, каза Бончо Бонев. Да шофират след употреба на алкохол са хванати 140 водачи. От тях 63 са били с над 1,2 промила, а останалите – до 1,2 промила.

Елена МИХАЛЕВА