21
Пон, Окт
10 Нови статии

Местни избори 2019
Инструменти
Шрифт

Анастас Карчев е роден в Свиленград на 28-и април 1984 г. Родителите му, Мария Карчева и Валентин Карчев, са познати с доброто си име в целия град, но най-ярката личност в рода на архитекта несъмнено остава Иван Мангъфов.

„Свиленград е проектът на живота ми“. С това мото стартира предизборната кампания арх. Анастас Карчев в неговия личен фейсбук профил, а през седмицата се очаква кампанията му да бъде открита със специално събитие. Макар да не е партиен член, местната структура на ГЕРБ несъмнено взе най-доброто решение за издигането на тази силна кандидатура.

Вече 8 години арх. Карчев реализира с отдаденост проекта на живота си като част от екипа на общинската администрация на Свиленград. Започва почти на шега малко след като се е върнал в родния си град от София, където се дипломира като архитект в Университета по архитектура, строителство и геодезия. В столицата няколко години успешно работи по ключови проекти, включително укрепването и реставрацията на Централния военен клуб, реставрацията на сградата на Националната опера и балет и на Царския дворец – все паметници на културата от национално значение. Признава обаче, че софийският въздух го задушава.

„Наблюдавах колеги, които са с по 10 години по-възрастни от мен. Изглеждаха измъчени, изтощени, изнервени. Не исках след 10 години да бъда като тях. Напуснах работа и се върнах вкъщи, защото имах нужда от почивка. Вкъщи винаги е най-хубаво. Обичам Свиленград, природата, въздуха тук. Неслучайно казват, че камъкът си тежи на мястото. Започнах работа в общинската администрация уж за малко, да опитам и два месеца по-късно вече знаех, че ще остана тук“, разказва той.

Като главен експерт „Архитектура и строителство“ Карчев не само че не позволява на ритъма в малкия град да промени темпото на работа, с което е свикнал в столицата, а и успява да го наложи сред колегите си в общинската администрация на Свиленград. След 4 години упорита работа, през 2015 г., след проведен конкурс, застава начело като главен архитект. На тази ръководна длъжност той има отговорността да управлява, координира и контролира всички дейности и проекти, свързани с планирането, проектирането и строителството на територията на общината.

Сред проектите, с които най-много се гордее, са реконструкцията на емблемата на града – моста, и изграждането на спортната зала и младежкия парк. Признава, че понякога идеите му изглеждат странни за изпълнителите, но винаги е сигурен в това, което прави, и резултатите са налице.

Арх. Карчев смята, че приемствеността е единственият начин Свиленград да продължи да се развива със същите бързи темпове и да бъде привлекателно място както за хората, които живеят тук, така и за онези, които искат да правят бизнес на територията на общината. „Правилният подход е да продължим всички доказали се като успешни практики и да ги надградим, за да можем да отговорим на нуждите на хората от общината и да им бъдем максимално полезни. Свиленград е малък град, тук всички се познаваме. Това са нашите приятели и роднини, нашите деца, нашите родители, баби и дядовци. За мен е важно да знам от какво имат нужда. Често проблемите, които хората споделят при срещите си с мен, са лесно решими“, споделя Карчев. С много от тях той е добре запознат и вече участва в разрешаването им именно заради работата си в Общината.

Да се върне в Свиленград, се оказва едно от най-правилните решения на Анастас Карчев и в личен план, защото в Общината главният архитект среща съпругата си Христина. Двамата се радват на 4-годишна дъщеричка.

Той е президент на спортния клуб по бадминтон на Свиленград, както и президент на Ротари клуба на Свиленград за 2018-2019 г.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

 

Сходни