22
Пон, Юли
41 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Голямата награда и още куп отличия завоюва Валентин Петров седмица по-късно в Гърция

Свиленградчанинът Валентин Петров спечели златен медал и специално отличие на едно от най-реномираните европейски състезания по стендов моделизъм. Изложбата се проведе в унгарския град Мошонмагяровар /Градът на ветровете/ от 9 до 12 април. В нея се включиха повече от 550 участници от над 35 страни.

Нашенецът показа три модела на самолети, които са били на експлоатация в България. Валентин Петров, който работи като следовател, представи български пътнически самолет Лисунов /Ли-2/, най-бързия и най-големия боен разузнавателен самолет, летял някога в небето на България – МиГ-25 РБТ, както и модел на поръчания по времето на Втората световна война единствен в българската авиация VIP-самолет за цар Борис III. Два от моделите му бяха удостоени с награди при изключително голяма конкуренция. Златен медал в категорията „Самолети от гражданската авиация“ получи моделът на Ли-2, а МиГ-25 РБТ бе отличен със специална награда в майсторската категория.

Изложбата в Мошонмагяровар е едно от най-престижните европейски състезания по стендов моделизъм. Тази година в него участваха над 550 моделиста от над 35 страни в Европа, Китай, Австралия, както и няколко държави от Африка. Бяха представени над 2 200 макетни модела. Журито бе изключително взискателно при оценката на моделите, критериите за изработката и представянето им бяха доста завишени. Имаше неща, които много ме впечатлиха, някои от моделите спокойно вече могат да претендират за художествени шедьоври, а качеството на изработката се повишава с всяка изминала година, сподели Валентин Петров, който участва на изложбата в Мошонмагяровар за трети път. На събитието присъства екип на „Хоби ТВ“ и скоро ще бъдат излъчени 4 епизода за изложбата и представянето на българските участници.

Само седмица, след като се завърна от Унгария, следователят се включи в изложба в Кавала, Гърция, където спечели голямата награда и още куп отличия. Изработеният от него вертолет Ми-17 взе отличието „The best of the show“ и бе определен за най-добрият модел от всички представени на изложението, като впечатли специалистите от журито, както и присъстващите моделисти. Освен това нашенецът взе два златни медала за самолетите МиГ-25 и Ли-2, както и бронзов медал за Авиа Б.534. На Валентин Петров бяха присъдени и четири специални отличия.

На изложбата в Гърция се представиха около 55 моделиста основно от четири гръцки клуба. Там се изявиха седем българи и участник от Истанбул. Нивото на показаните модели беше много високо, сподели след завръщането си авиомоделистът ни, който тази година за пръв път показва свои изработки на традиционната изложба в Кавала.

Наградите, които получи следователят, са само морални и нямат парично изражение.

Въпреки напрегнатата си работа, Валентин Петров успява да отдели време и за своето хоби. През годините той е изработил над 500 модела. Най-стойностните си 36 самолета той има намерение да дари на Музея на авиацията в Крумово.

Сега следователят, който е член на клуб „Стендов моделизъм-България“, се подготвя на предстоящи изложби. Хората са се нагледали на стандартни модели и искат да видят нещо по-екстравагантно, каза авиомоделистът.

Елена МИХАЛЕВА