Любопитно
Инструменти
Шрифт

Сийка Митева, Теодора Георгиева и Василена Яйджиева от ПГССИ „Христо Ботев“ се наредиха на трето място в крайното класиране

Тимът на ПГССИ „Христо Ботев“ спечели златен медал за икебана на национално състезание по озеленяване и цветарство. То се проведе в рамките на Втората панорама на професионалното образование на 23 април в Международния панаир в Пловдив. Дванадесетокласничките Сийка Митева, Теодора Георгиева и Василена Яйджиева заеха трето място в крайното класиране след петте етапа на състезанието.

В надпреварата участваха 9 отбора от професионални гимназии в Пловдив, Пазарджик, Бургас, Сандански, Павликени, Велико Търново и др. Освен икебана, в различните кръгове участниците трябваше да изработят артбукет и букет-микс, да аранжират кошница, както и да направят аранжировка с пролетни цветя. Специалистите от 4-членното жури определиха за най-добра икебаната на нашите момичета и безапелационно им присъдиха златното отличие. За цялостното си представяне възпитаничките на ПГССИ „Христо Ботев“ получиха купа за трето място и грамоти. Момичетата положиха сериозен труд и заслужено взеха наградите, каза ръководителката на нашия тим Димитрина Димитрова – Дачева, която е преподавателка по цветопроизводство.

Сийка, която е капитан на отбора, Теодора и Василена не за пръв път печелят награда от състезание по цветарство. Миналата година те заеха трето място с изработен от тях артбукет на надпревара във Велико Търново.

Трите момичета тази година завършват специалност „Цветарство“. Сега те се подготвят за кандидат-студентски изпити. Теодора иска да учи агроинженерство в Аграрния университет в Пловдив. Сийка иска да стане техник-озеленител, а Василена – педагог. Абитуриентките подготвят и тоалетите за своя бал. Теодора и Василена вече са си купили рокли. Сийка е решила да измисли сама модела на тоалета си. Момичетата пожелаха да благодарят на спонсорите, които са им помогнали да се подготвят за състезанието, както и на ръководителката си Димитрина Димитрова – Дачева.

Междувпрочем в четвъртък Общинският съвет взе решение на Теодора Георгиева да бъде отпусната еднократна помощ в размер на 500 лв. Предложението за това бе на Росица Христова, шеф на дирекция „Социално подпомагане“, а причината е, че момичето е без родители. Получените средства Теодора ще изразходва за разходите по абитуриентския си бал.

Елена МИХАЛЕВА