14
Пет, Юни
30 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Герасим Дишлиев ще представи авторския си спектакъл „Монолог с куфар“

Роденият в Свиленград актьор-мим Герасим Дишлиев ще подари на свиленградчани свое представление. Асистентът на Марсел Марсо ще представи авторския си спектакъл „Монолог с куфар“ на сцената на читалище „Просвета“ на 14 май от 18.30 часа и така ще открие празничната програма за 24 май.

С гастрола си тук талантливият мим, който живее и твори във френската столица Париж, изразява своята благодарност към свиленградчани за финансовата подкрепа, която му оказаха за участието му на прочутия международен театрален фестивал в Авиньон, провеждан ежегодно през месец юли. Там той ще представи същия спектакъл “Монолог с куфар”, който е посветен на родния му град. С решение на ОбС от общината бяха отпуснати средства, дарения направиха местни фирми и граждани.

„Монолог с куфар“ има автобиографичен сюжет и описва развитието на Герасим Дишлиев от Свиленград до Париж. Игран е с успех във Франция, Израел, Македония, България.

Ден преди представлението – на 13 май, актьорът, известен като наследникът на Марсел Марсо, ще проведе семинар. Той ще сподели своя опит и умения с всички, които искат да научат повече за мимическото изкуство и неговите похвати – любители на театъра, ученици, членове на самодейните трупи, както и желаещите да подобрят своето телесно присъствие на сцената – актьори, танцьори, певци, фокусници, музиканти.

Отново с благодарност към родния си град, Герасим Дишлиев, съвместно с Българския културен център в Париж, организира на 4 май вечер, посветена на Свиленград. На срещата във френската столица са поканени представители на българското посолство, френски журналисти и дейци на културата, както и свиленградчани, живеещи в Париж.

В Свиленград живее майката на Герасим Дишлиев – Славка Дишлиева. Тя е бивша учителка по френски език, сега е пенсионерка.

СМ