15
Съб, Юни
31 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

С кулинарното шоу стартира разделното събиране на отпадъци и опаковки

Актьорът и водещ на кулинарно предаване Ути Бъчваров сготви първомайско кюфтилище по свиленградски.

Шоуто се състоя на 1 май на входа на пазара. Едновременно с приготвянето на гозбите Ути разясни на свиленградчани как да събират разделно отпадъци от опаковки. Отговорилите правилно на зададените от него въпроси получиха награди.

Присъстващите имаха възможността да опитат и приготвените ястия.

Проявата бе организирана от фирма „Екопак България“ АД, която през март подписа договор с общината и пое отделното събиране на отпадъци от опаковки. Знам, че свиленградчани са дисциплинирани хора и е въпрос на кратко време да свикнат с новата практика, каза изпълнителният директор на „Екопак“ Тодор Бургуджиев, който е родом от Свиленград. По думите му при правилно разделно изхвърляне на отпадъците се очаква да се намали количеството на сметта, която ще се извозва до депото в Харманли. Така може да се намали такса „Смет“, което обикновено става и е от полза за гражданите, каза Бургуджиев. В момента „Екопак“ и общината разработват специална обучителна програма за децата.

В Свиленград вече са разположени 189 контейнера в три цвята. В сините се събират хартиени и картонени отпадъци. Жълтите са предназначени за пластмасови и метални боклуци, а зелените – за стъклени. Цветните контейнери ще бъдат обслужвани от фирма „Тракия сепариране и рециклиране„ ООД и събраните отпадъци ще бъдат сепарирани на инсталацията на „Екопак България” в град Хасково. Годните за рециклиране опаковки ще бъдат транспортирани до един от 27-те рециклиращи завода на територията на България, с които организацията има сключен договор.

Един от цветните контейнери, които бяха поставени пред поликлиниката, пък вече е унищожен. Той се е подпалил най-вероятно от изхвърлен незагасен фас.

Елена МИХАЛЕВА