19
Сря, Юни
27 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Освещаване на знаме, водосвет за здраве, спортни игри и голям юбилеен концерт включва празничната програма

Своя 25-годишен юбилей отбелязва през май свиленградската Целодневна детска градина „Снежанка“. Предвидена е богата празнична програма, която е подготвена така, че малчуганите да имат възможност да се забавляват на воля.

Честванията ще започнат на 25 май, когато от 10.00 часа в сградата на детската градина архиерейският наместник отец Константин ще освети сега изработеното знаме на ЦДГ „Снежанка“. Ще бъде отслужен и водосвет за здраве. Педагогическият колектив пък ще положи клетва да продължава, както и досега, да се грижи за отглеждането и възпитанието на малките свиленградчани. На 26 май от 16.00 часа пък в двора на детската градина ще има спортен празник „Здрави, силни, весели растем“ със състезателни игри. След това ще бъдат обособени ателиета по интереси. Фотографи от Хасково ще направят ретро снимки на малчуганите. Ще има и рисунка върху лице за желаещите да се превърнат в приказни или герои от анимационни филми. Професионални клоуни от Хасково също ще забавляват децата и ще им показват фокуси. Кулминацията на тържествата ще бъде на 28 май от 17.00 часа в читалище „Просвета“, когато ще има голям юбилеен концерт „Снежанка – приказка без край“. В него ще вземат участие всички деца от ЦДГ „Снежанка“, демонстрирайки своите певчески, танцови и артистични способности.

Подготовката за юбилея е започнала още през февруари. Тогава е била разпространена листовка с предвидената празнична програма, като целта била да се наберат средства за осъществяването й. Идеята за изработването на знаме е на ръководството на детската градина. Ще го използваме на празнични шествия, при откриване на нова учебна година и други официални поводи, обясни директорката на ЦДГ „Снежанка“ Надежда Иванова. Идейният проект на знамето е на Христина Анастасова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в ОбА. Флагът е дарен на детската градина от семейство Вълчеви, а е изработен от шивачката Таня Илиева. Спомоществователи за празника са още ЕТ „Ангел Сарандиев“, Никола Динков, „Съгласие“ ООД, „Го-Транс“, „Термопроектстрой“, книжарница „Аладин“, ЕТ „Таня Виделова“, Андон Куртев, Христо Щерев и „Бурдениснет“. Помогнаха ни и други хора с материали и с каквото могат, част от разходите ще поеме общината, благодаря на всички, които се отзоваха и направиха възможно идеите ни да се осъществят, каза Надежда Иванова.

ЦДГ „Снежанка“ отваря врати за пръв път на 31 май 1985 г. Преди това в сградата се е помещавало НУ „Христо Ботев“. Преустройството в детско заведение е започнало през 1984 г. с решение на тогавашния Общински народен съвет. Последният по-сериозен ремонт е правен през 1990 г., когато е построен физкултурният салон. Сградата ни е стара, но е много просторна и топла през зимата, стараем се да я поддържаме и ежегодно я освежаваме, каза Надежда Иванова. Имаме нужда от по-голям ремонт, общината ще кандидатства за финансиране с проект, обясни тя.

При откриването на ЦДГ „Снежанка“ неин директор е Атанаска Гочева, която я ръководи до пенсионирането си през 2007 г. След нея за директор е назначена Надежда Иванова.

Капацитетът на градината е 130 деца, като в момента я посещават 120 малчугани, разпределени в 5 групи. Родителите им плащат 35 лв. месечна такса, която е определена от Общинския съвет. Всяка групичка разполага със стая за занимания, спално помещение и собствен санитарен възел. Детската градина е оборудвана и с необходимата техника.

Персоналът на ЦДГ „Снежанка“ в момента наброява 24 души. Учителките са 11, има и 5 помощник-възпитатели, като всички са необходимата квалификация. В детското заведение работят още 3 готвачки, медицинска сестра, логопед, огняр, перач и касиер-домакин. Всички полагат достатъчно грижи, така че градината ни да отговаря на хигиенно-битовите условия за отглеждане и възпитание на деца в предучилищна възраст, каза директорката Иванова. Дворът ни е добре поддържан, обосени са игрища за всяка група, които са съобразени с възрастта и интересите на децата, допълни тя.

Елена МИХАЛЕВА