15
Съб, Юни
31 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

В магазина на Димитър Янчев има и от пиле мляко. Руски и немски бойни каски са хит сред рокерите

Милион и една стоки, образно казано, се продават в магазина на Димитър Янчев от Свиленград. Изключителното разнообразие от всевъзможни артикули се предлага на едва 36 кв. м търговска площ. Единственият по рода си търговски обект тук се намира до автогарата. В него може да се намери какво ли не, дори и това, което не е хрумвало на човек да потърси.

Колко точно са артикулите не може да се каже. Стоките са всякакви – дистанционни за телевизори, транзистори, детски играчки, обувки, бельо, ножки, прожектори, батерии, слънчеви очила, рибарски и ловни прашки, антирадар, шноли, ластици за коса, обици, кафеварки и много други. Има топлийки и калерчета, различни въдици, виномери и спиртомери, шокова полицейска палка, бинокли, микрофони. Актуалната стока в момента е електронната цигара, която се продава за 25 лв. В магазина на Димитър Янчев има и филтри и хартийки за цигари, лули, табакери, гуми за колело, калкулатори, бързовари, разклонители. При Янчето, както го знаят свиленградчани, могат да се намерят артикули, които иначе няма от къде да си купиш, дори да обиколиш целия град. Такива са камъчетата за запалки, които струват 5 стотинки и са най-дребната стока в магазина. „Крокодилчета“ за кабел също трудно се откриват, но при Янчето ги има. Той продава и живачни термометри, които вече липсват в аптеките, както и така популярното преди години виетнамско чудо, с което се лекуват различни болежки. Чудото се изгуби, но аз го имам, защото знам от къде да го намеря, каза загадъчно собственикът на богато заредения магазин.

Сред ценните стоки в магазина са две военни каски. Едната е руска, а другата – германска, обяснява 53-годишният Димитър. Взел ги от военните складове в Любимец, били бракувани и смятали да ги дават на Вторични суровини. Търговецът обаче съобразил, че може да ги сложи сред артикулите в магазина си и сега ги продава по 20 лв. Бяха повече, но рокерите ги купуват, боядисват ги, слагат им рога и други украшения и ги носят по техните събори, каза продавачът. Най-големите му артикули пък са телевизор Шарп, различни марки касетофони и специална фурна, която не заема много място и се ползвала от студенти. При Янчето има и кушум за магаре. Някоя жена може да го купи за подарък на мъжа си за Нова година, пошегува се магазинерът. Той продава дори дамски превръзки и презервативи. Негови клиенти му казвали, че има повече стоки отколкото в „Билла“. Заради голямото разнообразие, което предлага, почти не му се е случвало да върне клиент. В магазина ми има, дет' се вика от изкривен цигански пирон до части за самолет, пошегува се собственикът. Неговият търговски обект е с около 40 кв. м складово помещение, в което са допълнителните му запаси от стоки.

Въпреки че артикулите му са хиляди, Димитър Янчев знае всяко нещо къде се намира, както и цената му. Помня ги, защото всичко това съм го събирал с години, обяснява собственикът. Той е в търговията от 1990 г. Продавал е на тукашния кооперативен пазар, а преди три години се преместил в помещението до автогарата. Със стоките си се снабдява от цялата страна. Понякога пътува, а друг път му изпълняват поръчки по пощата. С годините създадох много контакти, хората ми имат доверие и ми изпращат каквото ми трябва, каза Димитър. Преди да се захване с търговията той е работил като шофьор и монтьор в Русия, където се запознал със съпругата си Наталия. Сега освен че продава стоките си, свиленградчанинът поправя на добра воля разни неща. Наскоро му оставили пръскачка за лозе и газов котлон, които били повредени. Пари за това не взимам, гледам да свърша работа на хората, каза търговецът. Неговата философия е, че който дава, никога не обеднява. В магазина си Янчето има помпа за колело, която е специално за услуги, тъй като често хора му искали да си напомпят гумите. Имам и за продаване, но тази е за услуги, каза магазинерът. По думите му при него търговията върви. Повечето ми стоки са дребни, но са нужни в ежедневието, кризата е за големите, които имат фабрики и заводи, сподели Димитър.

Елена МИХАЛЕВА