13
Съб, Юли
18 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт
„Живот отдаден на песента“ е заглавието на книгата, в която известната народна певица Кичка Савова разказва за творческия си път. Представянето на изданието в читалище „Климент Охридски“ в Стара Загора бе организирано от Тракийското дружество „Одринска епопея“ и Клуб „Райна Княгиня“. Майка ми пееше много хубаво, баща ми също. Бабите ми знаеха много песни. Родителите ми са от село Сладун, Свиленградско, бежанци от Източна Тракия. През 1913 г. цялото семейство се заселва на няколко километра от мястото, където днес минава границата ни с Турция, разказва Кичка Савова, посветила таланта си на тракийската песен .

Първите си стъпки на музикалния подиум тя прави в Радио Стара Загора едва 14-годишна. „Явих се на прослушване и веднага ми предложиха да направя записи на „Надникна Радка”, „Йовке ле, узунджовке” и още няколко песни, които по-късно станаха много известни. Започнаха и участията ми в програмите на живо - спомня си народната певица, която с богатия си репертоар на изпълнителка разнася през годините посланията на родния фолклор в България и по света. - Най-много съм работила с оркестъра на Коста Колев, който е автор и на много от обработките на моите песни – продължава разказа си Кичка Савова. - Сред личностите, които са ми помогнали да стигна до сърцата на публиката, е Панайот Янев, създател на ансамбъл „Загоре”. В Българското национално радио започнах да правя записи с композиторите Анастас Наумов, Стефан Кънев и Оркестъра за народна музика. Имам и близо 40 песни с оркестъра на известния акордеонист Тодор Пращаков. Около десет години съм пътувала из България заедно с големите ни народни певци Магдалена Морарова, Магда Пушкарова, Иван Пановски. Дълъг период бях художествен ръководител на състави към Центъра за художествена самодейност в Стара Загора. Огромно удоволствие ми доставя работата с деца. И до днес подготвям талантливи българчета, които продължават образованието си в музикалните училища у нас. Тракийските бавни песни са много хубави, но са трудни за изпълнение. А аз казвам на децата, че искам така да ги науча, че да пеят по-добре от мен.“
На представянето на книгата песен - подарък за своята учителка и нейните почитатели поднесе даровитата Айшенур Орханова. Преди да постъпи в Националното училище за фолклорни изкуства в Котел, гласовитото момиче учеше в СОУ „Д-р П.Берон” в Свиленград и печелеше награди от фестивали и конкурси, за което „Старият мост“ писа.

Златка МИХАЙЛОВА