23
Вт, Юли
35 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

18-годишният Панайот Калайджиев може да произнася огледално цели текстове

Свиленградчанинът Панайот Калайджиев притежава необикновена дарба – може да говори наопаки. Без никакви усилия 18-годишният нашенец произнася огледално думи, изречения и дори текстове, без да се затруднява.

Панайот бил много малък – още в детската градина, когато започнал да изговаря звуковете наобратно. В стаята си имал плакати и вечер като си лягал обръщал думите. Правел това и с номерата на колите, произнасял цифрите с обратен букворед. Като видех нещо написано, все го обръщах, това ми се превърна в навик, от който по едно време дори исках да се отърва, разказа Панайот. Дълго време той не казвал на никого за своята способност. Вече бил в шести клас, когато веднъж, говорейки с майка си – Ивелина Калайджиева, на шега започнал да обръща думите. Изненадах се като го чух, после пишех думите, за да проверя дали действително ги казва наобратно, каза майка му. Редакционният екип на „Старият мост“ също изпробва способностите на Панайот, който изобщо не се затрудни да произнася цели текстове. Не му се опря дори най-дългата дума – непротивоконституционствувателствувайте.

Момчето, което говори... наопаки, не може точно да обясни дарбата си. Панайот сподели, че си представя думите визуално и това му помага по-лесно да ги изговори огледално. Демонстрирал е уменията си в училище и сред приятели. Първоначално те не му вярвали и мислели, че ги лъже. Всички ме питат как го правя, намират тази моя способност за интересна и смешна, каза необикновеният свиленградчанин.

Първата публична изява на Панайот е била на абитуриентския му бал. Тази година той завършва ПГССИ „Христо Ботев“. Водещата на вечерното шоу в ресторанта Катя Иванова знаела за способностите му и го предизвикала да демонстрира. След като произнесъл няколко изречения, нашенецът сащисал връстниците си. Освен на български, той може да говори огледално и на английски или други чужди езици.

Въпреки че дарбата му е изключително интересна, Панайот я смята за безполезна. Нищо не мога да направя с това, няма къде да го използвам, сподели той. По тази причина не пожелал да участва и в „България търси талант“. Безспорно е обаче, че има силно развита памет и запаметява всичко много бързо. Сега Панайот се стяга да кандидатства във ВУЗ. Иска да учи туризъм и ще пробва в ПУ „Паисий Хилендарски“, както и в други университети.

Освен необикновената си способност, Панайот има хубав глас и пее много добре. Този талант му е по наследство, цялото му семейство е музикално. Племеник е на известния наш поп фолк певец Милко Калайджиев. Като малък се е изявявал на сцената, но по-късно е прекратил. Просто знам, че имам нещо, което мога да правя и може някой ден да видите един мой клип, каза свиленградчанинът. Възможно е тогава да пея и наобратно, нищо не се знае, добави той с усмивка.

Елена МИХАЛЕВА