25
Съб, Май
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Близо час Димитър Николов, Христо Бакшев и Веселин Зотев се борили с внушителния екземпляр

Трима свиленградчани уловиха 48-килограмов сом във водите на язовир „Ивайловград“ до село Бориславци.

Внушителният екземпляр се хванал на въдицата в събота. Рано сутринта около 7,00 часа Димитър Николов – Джей Ар, Христо Бакшев и Веселин Зотев влезли с лодка в язовира да хвърлят въдиците. Само десетина минути след това сомът ударил така яко, че спинингът се забил във водата. Малко преди това пък сонарът на лодката засякъл голяма риба. Около 50 минути нашенците водили битка с огромния сом. През това време ни разхождаше из язовира, важното беше да не му позволим да легне на дъното, тъй като оттам нямаше да можем да го извадим, каза Димитър Николов – Джей Ар. По-късно сомът се закачил на още една от въдиците. След продължилата близо час борба в крайна сметка нашенците майсторски успели да придърпат сома в лодката. Размерите на рибата са внушителни – тегло 48 кг и дължина 1,95 метра.

Борбата на свиленградчаните с водния звяр със затаен дъх са наблюдавали много балъкчии, които същия ден били на водоема да хвърлят холти. В язовира е имало около 50 лодки с риболовци. След като усилията на нашенците се увенчали с успех, всички ги наобиколили и ги аплодирали бурно. На въдица толкова голяма риба трудно се хваща, но ние успяхме, каза доволен Джей Ар. Известно време тримата рибари се колебали дали да не върнат богатия улов обратно във водата. В крайна сметка надделяло мнението, че първата за сезона хваната риба не трябва да се пуска.

Големият сом се е хванал на 6-сантиметров воблер. Влакното било 0,20. Мястото на язовира не било много дълбоко - около 4-5 метра. Димитър Николов – Джей Ар, Христо Бакшев и Веселин Зотев са запалени рибари от около 15 години.

Елена МИХАЛЕВА