29
Сря, Май
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Васил Василев е обслужвал Тодор Живков, Желю Желев, Петър Младенов и други височайши персони през дългогодишната си кариера

40 години с таблата навърши през май Васил Василев, известен на свиленградчани като Васко сервитьора. След натрупания професионален опит доайенът в бранша тук е категоричен, че не би заменил работата си с друга.

62-годишният Васко е започнал кариерата си в далечната 1970 г. Преди това е работил две години в Марица Изток и влязъл в казармата. След като отбил военната си служба, решил, че иска да смени професията си. Явил се на конкурс за школата за начинаещи сервитьори в Пловдив и бил одобрен. Завършил обучението и бил разпределен в ресторант „Лотос“ в Слънчев бряг, където започнал да сервира през май 1970 г. Малко по-късно е бил преместен в млечен бар „Лилия“ в курорта „Албена“. От „Балкантурист“ са го изпращали да работи в Германия, както и в различни български курорти. От май 1975 г. до 1994 г. е сервирал в „Свилена“, а след откриването на ресторант „Лозата“ през 1996 г. досега обслужва клиентите там.

В момента Васко е сервитьорът с най-дълъг професионален опит в Свиленград. През годините той е обслужвал какви ли не клиенти. Различни са капризите на хората, както са различни самите хора, важното за мен е клиентът да остане доволен, сподели Васко. Той притежава тънко чувство за хумор и с лекота се справя с работата си. В дългогодишната си практика е свикнал да разпознава хората от пръв поглед. Само от една дума мога да го разбера що за човек е, каза свиленградският доайен в бранша.

Васко сервитьора е обслужвал много височайши клиенти. Сред тях е Тодор Живков. Свиленградчанинът му поднасял ястия и напитки в ресторант в Капитан Андреево, който държавният глава посетил след откриването на електрическата жп линия до Турция. Дългогодишният келнер е сервирал в „Свилена“ на президента Желю Желев, както и на Петър Младенов, който дошъл за откриването на тукашния граничен пункт с Гърция. Ресторант „Лозата“ пък са посещавали бившият министър на финансите Милен Велчев, както и бившият министър на външните работи Соломон Паси. Нито един от важните клиенти на Васко не е предявявал особени претенции или капризи. Като останалите гости са, не са имали някакви специални изисквания, разказа ветеранът.

В дългогодишната си работа Васко се е сблъсквал с какво ли не. Няколко пъти му се е случвало компании да си тръгнат без да си платят сметката. И чужденци, и българи са го правили, после някои са се връщали да платят, явно просто са забравили, други обаче не се вясват, иди ги намери, разказа сервитьорът. По думите му сега клиентите са отворени към новото и обичат да опитват различните ястия. По времето на „Балкантурист“ менюто беше затворено, имаше определени неща, докато сега се внедриха и се предлагат най-различни салати, предястия, основни ястия, разнообразието е голямо, каза Васко. Той е категоричен, че не би сменил работата си с друга. Разказа, че преди години му предлагали да става митничар, но отказал. Днес не съжалявам, харесвам си работата и никога не съм мислил да се занимавам с нещо друго, сподели Васко. Тук съм между хората, свикнал съм с тях и се отнасям с едно настроение, с едно внимание и един подход към всички, допълни той.

Елена МИХАЛЕВА