19
Сря, Юни
23 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Гимнастичката Мая Петрова стана републиканска шампионка в многобоя при жените. Георги Петров е вицешампион по футбол, тренира в школата на Стоичков

Брат и сестра от Свиленград постигнаха сериозни спортни успехи. Състезателката по спортна гимнастика на Левски Спартак Мая Петрова стана републиканска шампионка в многобоя при жените на провелото се на 25 и 26 юни в НСА-София първенство.

Нашенката се наложи над миналогодишната носителка на титлата – Ралица Милева от ЦСКА, с 6 десети - 50,700 срещу 50,100 точки. Братът на Мая – Георги Петров, пък стана републикански вицешампион по футбол с отбора на Чавдар-Етрополе, набор 1995 г. Финалът се игра на 30 юни във Враца и бе предаван пряко по Ринг ТВ. Тимът на свиленградчанина отстъпи на съперника си ЦСКА с резултат 2:1. На стадиона Георги бе подкрепян от сестра си и родителите си, които също са спортисти.

Мая Петрова се занимава със спортна гимнастика вече 11 години. Започнала е в тукашния клуб „Александър Фотев“ с треньор Огнянка Петрова. Преди 8 години заминава за София и става състезателка на Левски Спартак. Свиленградчанката е многократна републиканска шампионка. През годините тя е национална състезателка в различните гарнитури – девойки младша и старша възраст, кадетки и сега жени. Участвала е на европейски и световни първенства. Последната й международна изява е европейско в Бирмингам, където се представи достойно. В състезателната си кариера Мая не е била единствено на олимпийски игри. След блестящото си представяне на републиканското тя ще се отдаде на кратка почивка. После започва усилена подготовка за предстоящото световно първенство, което ще се проведе от 17 до 24 октомври в Ротердам, Холандия. Мая е много упорита и трудолюбива, в момента тя е основата на националния отбор, каза първата наставничка на гимнастичката Огнянка Петрова. Тя започна да тренира от малка, целта й беше да влезе в националния тим и я постигна, доказа, че мястото й е в София, сега винаги е в първите редици, надявам се, че ще продължи и ще донесе още отличия за България, допълни треньорката.

Георги, който тази година ще навърши 15 години, също като сестра си се занимава със спорт още от най-ранна детска възраст. Непрекъснато бил с футболната топка и съседи се шегували, че сигурно спи с нея. Като станал ученик родителите му го записали в детската школа с треньор Никола Николов. Преди две години свиленградчанинът се явил на кастингите на Христо Стоичков, като малко не му достигнало да бъде одобрен за школата на Камата в Барселона. Георги обаче направил добро впечатление и бил включен в школата на именития ни футболист в Етрополе. Така от две години нашенецът учи и тренира там. Георги е много добър футболист, той беше голмайстор на нашия тим, през 2007 г. на международния турнир във Франция също стана голмайстор, смятам, че ще се издигне, чака го голямо бъдеще, каза Никола Николов, треньор на тукашната школа.

Мая и Георги са деца на родители спортисти. Майка им Мария Петрова е завършила лека атлетика в спортното училище в Хасково, след което е продължила в НСА. Има втора специалност треньор по гимнастика. В момента тя е учителка по физическо възпитание в СОУ „Д-р П. Берон“. Ръководителка е на СИП по пожароприложен спорт, като наскоро децата от тима станаха републикански шампиони, което е третият успех за спортното семейство в рамките на петнадесетина дни. Бащата на Мая и Георги – Христо Петров, е футболист. Дълги години е бил капитан на „Граничар“. От 18 години работи в Пожарната. Участвал е на Балканиада на огнеборците, бил е в отбора на МВР по футбол. Ние сме едно спортно семейство, досега децата ни имат по-големи успехи от нас с баща им, което много ни радва, каза Мария Петрова. Спортът е път, преди фанфарите на победата е ежедневието, наситено с много труд, спортът ни учи освен да побеждаваме, да губим с достойнство, да подтискаме агресията си, да дисциплинираме волята си, да бъдем по-толерантни, допълни тя.

Елена МИХАЛЕВА