15
Съб, Юни
31 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

„Трагедията на Батак бледнее пред тракийската орисия, защото Батак е едно село, а геноцидът на тракийците през лятото на 1913 г. е бил извършен в 17 села.“ Така проф. Любомир Милетич описва мъките на тракийските българи в Източна Тракия.

В утрото на 11 юли / 24 юли - нов стил/ 1913 г. на годишнината от обявяването на прословутия Хуриет Турция ознаменувала тоя ден със такива зверства и вандализъм над мирното и беззащитно население, каквито историята не помни да са се вършили от редовни войски.

На 11 юли 1913 г. село Булгаркьой изчезва от лицето на земята; от неговите хубави и спретнати къщи няма и помен. На тази дата бяха избити част от неговите жители /1240 души/, а останалите 1300 се пръснаха в изгнание по разните краища на Майка България.

На 11 юли 1913 г. 1240 булгаркьойци заедно със своя велик по дух и безкористен главен учител Ламбо Атанасов Мърдев станаха изкупителна жертва за запазване целостта на общото отечество. Виждайки примамливите обещания, подлост и коварство на турските командири, нахлули в селото, учителят Ламбо Мърдев се изправя пред тях и смело им заявява, че те нарушават международни споразумения и вършат безобразия, като подлагат на мъчения, изнасилвания, убийства мирното население. Защитавайки хората от башибозука, учителят призовава населението да се спасява и укрива в гората. Въпреки това турците успяват да заколят 1240 човека. Самият Мърдев е съсечен на четири и трупът му в чували е разнасян из Кешанска околия за сплашване на населението, за да се подчинява на турските власти.

Трябва ли ние, живите наследници на онези невинни жертви на онази злощастна епоха, както и подрастващото поколение, да оставим да изчезнат в забрава спомените на нещастното село Булгаркьой? Та нали днес само едни тъжни спомени за нашите прародители останаха да поддържат духа ни!

Безкрайно много са страданията на нашите предци . Те са оставили дом и семейство, стопанство, животни в тези села. За имотите Турция дължи обезщетение съгласно сключените по-късно договори и дълг е на сегашните български политици да настояват тези договори да бъдат изпълнени.

Поклон пред светлата памет на всички тракийски мъченици!

Иван МЪРДЕВ,

Свиленград