Любопитно
Инструменти
Шрифт

Млад щъркел спасиха от явна гибел жители на свиленградското село Сива река. Благодарение на спасителната операция и грижите на хората пернатото живее втори живот и вече лети на воля над сиворечнските поля.

Бедстващият щъркел бил забелязан в събота от бившата учителка Мария Тодорова, която  се връщала от  лозето си. Птицата била увиснала от гнездото, в което се излюпила тази година. Крачето й било оплетено и нямало никакъв шанс да се измъкне сама. Тодорова веднага алармирала кметицата на Сива река Мария Ангелова, която пък спешно събрала хора и тръгнали да спасяват страдащия щъркел. С риск за живота си жителят на селото Яшар Касим се изкачил по 5-метрова стълба на високия електрически стълб и успял го да смъкне . Хората занесли птицата в кабинета на фелдшера на селото Кольо Тончев, защото кракът й бил разкъсан. Медикът зашил раната и превързал болния крайник. Мария Ангелова прибрала животинката вкъщи, за да се грижи за нея. Хранела я с хляб, щъркелът пък предпочитал да пие вода не от приготвения за целта съд, а от басейна на малкия й син Наско. Неочакваният гостенин на семейството се сприятелил много с дворното куче и непрекъснато стоял на един крак до него, с кокошките обаче никак не се спогаждал. На петия ден, почувствал се вече в добра кондиция, отлетял.

„Много съм благодарна на хората, които показаха истинска човещина и съпричастност и помогнаха да спасим тази красива птица“, с неподправено вълнение сподели кметицата на Сива река Мария Ангелова.

Стефка КОЛЕВА