23
Вт, Юли
35 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Наш спортен пощенски гълъб прелетя 1 017 км от Полша до Свиленград за три дни в рамките на тазгодишния „Маратон 2010“. Птицата е женска и е на три години. Неин собственик е Георги Бакшев.

Около 1 000 гълъба от цялата страна са участвали в състезанието. В него са били включени 12 пернати от Свиленград. Стартът е бил даден на 17 юли в 5,30 часа. Питомецът на Бакшев намерил успешно пътя до дома и се прибрал на 20 юли в 11,00 часа. Този гълъб е първият пристигнал от тукашните участници в надпреварата. На практика той е изминал и най-дългото разстояние тази година, тъй като Свиленград е най-отдалечената точка от мястото на старта в Полша. Птици от Варна, Пловдив и други градове се прибраха по-рано, но при тях трасето е с дължина около 700-800 километра, обясни Бакшев. Така че постижението е много добро, даже отлично, добави той. Освен това, на практика птицата е изминала повече от 1 017 км. Разстоянието е измерено по права линия, а птиците не летят точно по това трасе, обясни гълъбовъдът. Той вече е изпратил необходимите документи с резултатите до организаторите на състезанието в Русе. Предстои да се направи национална класация в два раздела според изминатото разстояние – от 700 до 900 км и над 900 км. Нашият гълъб има реални шансове да оглави класирането в по-дългото трасе. Очаква се резултатите да станат ясни до седмица.

С маратона от Полша приключиха надпреварите за спортните пощенски гълъби тази година. Сега постиженията от всички съревнования ще бъдат обобщени. Това става в специален изчислителен център в Асеновград и трябва да приключи до месец и половина.

Георги Бакшев се занимава с гълъби откакто се помни. В момента той има около 120 птици. От 7-8 години подготвя питомците си основно за състезания на дълги разстояния – от 500 до над 1 000 км, и винаги участва с тях на маратони. През 2002 г. неговият гълъб „Мелницата“ измина 1 040 км от Украйна до Свиленград. Бакшев е сред членовете на Българската федерация на гълъбовъдите на спортни гълъби. Участвал е на две олимпиади – през 2003 г. в Лил, Франция и през 2007 г. в Остенде, Белгия.

Елена МИХАЛЕВА