21
Пет, Юни
20 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Атанас Найденов – Джимито по чудо оцелява при катастрофа в открито море през 2007 г.

Свиленградчанинът Атанас Найденов се завърна от пътешествие с круизен кораб Гранд Холидей на италианската компания Ibero Cruseros. Джимито, както нашенецът е известен сред приятелите си, бе първи механик на луксозния плавателен съд.

Преди да започне пътуването с туристите на борда си корабът е претърпял двумесечен ремонт в Генуа. Изцяло се подмени хотелската част, ресторантите, всичко се направи наново, разказа нашият моряк. Обновяването е струвало около 60 млн. евро. След това круизът стартирал от Барселона и продължил по френската Ривиера. Пасажерите посетили Кан, Ница, Монако, Ливорно, Шевитавеке, Неапол и Лаголета, Тунис, където имали възможност да разгледат древния град Картаген. Пътешествието им завършило в началната си точка – Барселона. Минаваме през много интересни места, но не винаги имаме възможност да ги разгледаме, защото сме на работа, не на екскурзия, каза Джимито. Всеки ден сме много натоварени, напрегнато е, работата е изключително отговорна, допълни той.

Корабът, на който нашенецът е бил първи механик, е с внушителни размери. Гранд Холидей е с 12 етажа и 10 палуби. Има бар-вариетета, казина, магазини за дрехи, за обувки, фрийшопове. На последната палуба са разположени много басейни и джакузита. Капацитетът му е 2 000 пасажера. Туристите се обслужват от персонал, наброяващ 600 души. Най-евтиният билет за едноседмичното пътуване струвал 300-400 евро. Дори и туристите, които ползвали най-ниската тарифа обаче разполагали с достатъчно екстри. За най-големите луксове пък пътешествениците плащали по 2000-2500 евро. Основно пасажерите бяха от Испания, затова и обслужващият персонал е предимно от Латинска Америка, испанскоговорящ, обясни Джимито. Английският език бил нужен на капитана и механиците, за да се разбират помежду си.

След като се завърнал от круиза нашият моряк се подготвял за заслужена почивка. Не изминали и два дни обаче и му се обадили от същата компания да се включи пак като първи механик за второ пътешествие, но с друг кораб – Гранд Вояджър. Трябваше два месеца да почивам, но няма да стане, трябва да замина, каза свиленградчанинът. Едновременно с това му се обаждали от още две компании да му предлагат работа. Нашата професия е много трудна и се получи отлив, макар че в нея бързо се реализираш и заплащането е добро, каза нашенецът. Сега за пръв път бях на круиз и ми хареса повече, защото всеки ден сме на пристанище, а иначе с месеци може да сме в открито море, допълни той.

Атанас Найденов плава по моретата от 1988 г. досега, като е направил 6-годишно прекъсване. Завършил е Военноморската академия. Един от най-продължителните му курсове е 8-месечен. Направил е десетки пътувания по различни дестинации из целия свят и му се е случвало какво ли не. Един от незабравимите за него рейсове е със 100 000-тонния танкер „Хан Аспарух“ до Индия, където корабът е бил бракуван. Това бе най-голямото плавателно средство, построено в българска корабостроителница, спомня си Джимито. „Хан Аспарух“ е бил пуснат за пръв път във вода през 1976 г., мощността на двигателя му била 22 000 конски сили. През 2003 г. обаче гордостта на българското корабостроене е бракувана, тъй като не отговаря на съвременните изисквания за танкер с двоен борд. Едно от най-вълнуващите преживявания за Атанас пък е катастрофата в открито море, която той претърпява през 2007 г. на курса си с 13 000-тонния тежкотоварен кораб „Оборище“, собственост на Български морски флот. Невероятният инцидент, за който „Старият мост“ тогава писа, станал на 6 мили от пристанището в Равена, Италия. Българският плавателен съд бил на котва, когато в него се врязъл кораб, пътуващ под малтийски флаг, за който по-късно било установено, че е виновникът за произшествието в открито море. Причината за сблъсъка била изключително гъстата мъгла. От удара на „Оборище“ се получила пробойна в помещението за рулевото устройство и камбуза. Истински късмет изкарахме, че тогава корпусът не бе засегнат, ако дупката бе под водолинията, за 20 минути щяхме да сме на дъното, сподели свиленградският моряк.

Елена МИХАЛЕВА