23
Чет, Май
21 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Пет царски орлета, на които бяха постави сателитни предаватели, излетяха успешно от гнездата си. Птиците се намират в Сакар планина, както и в Западна Странджа, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Младите орли са направили първия си полет неотдавна и вече предават GPS сигнали, които показват, че летят в близост до гнездата на своите родители. Пернатите са получили имена от природолюбителите, които полагат грижи за тях.

Първи е напуснал гнездото Драго, който се е излюпил тази пролет в Западна Странджа. Втори – няколко дни по-късно, се издигнал в небесата Дарик II, като преди това се е упражнявал усилено. Малко след него едновременно са литнали Буря и Станчо. Младите птици са добре и кръжат в района на гнездото си в Сакар. Орлето Любо също вече се рее в небесата и проучва района на Западна Странджа.
Освен петте маркирани с предаватели царски орлета, още три млади птици, излюпени тази пролет, са полетели успешно от гнездата си в Сакар и Средна гора.
През юли експерти на БДЗП, работещи по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, поставиха предаватели на 7 млади царски орела. Това се случи в районите на Сакар и Западна Странджа със съдействието на партньорите по проекта от Кралското дружество за защита на птиците - Великобритания, Унгарското орнитологично дружество и гръцки експерти.
Две от орлетата, на които бяха поставени предаватели, все още не са излетели от гнездото си, което се намира в Сакар. Техните имена са Шаци и Езра и се очаква скоро също да напуснат родния дом.

Районът на Сакар планина е едно от последните места в Европа, където се среща величественият царски орел. Тук е и най-плътната и стабилна популация на вида в България. В община Свиленград гнезда на световно защитения вид има в районите на селата Щит, Пъстрогор и Маточина.

СМ