30
Чет, Май
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Чудо невиждано стана край свиленградското село Щит.

Около 150-килограмов леден блок падна от небето и се стовари в нива в местността „Иван тепе“. Случаят прилича на сцена от фантастичен филм, но е факт. Свидетел на явлението станал 26-годишният Динчо Янчев, който пасял овцете си на полето.

Беше около 19,00 часа, чух нещо да свисти, огледах се и видях огромно бяло нещо, което падаше от небето, разказа Динчо. То се стоварило на 35 крачки от него в нивата. Било високо 40-50 сантиметра, с диаметър около метър, а формата му била неправилна. Дупка в земята не се образувала при удара, но от големия къс се отчупили няколко малки парчета. След като огледал падналото от небето, Дико разбрал, че е лед. Почудих се какво става, не знам как да си обясня това, времето беше ясно, нямаше нито облаци, нито гръмотевици, обясни младежът. Слънцето така печеше, че камъкът се пукаше от жега, а от небето се сгромоляса лед, недоумява свидетелят на невероятното явление. Обадил се на брат си Яни, който отишъл да види небесния айсберг заедно с техен приятел. Направили снимки. За няколко часа леденият блок се стопил.

Новината бързо се разнесе из селцето. Случаят е тема на разговори и догадки що за чудо е това. Стар човек съм, ама такова нещо през живота си не съм чул да има, каза възрастен жител на Щит. Други пък са по-резервирани и не вярват на разказаната от Динчо история.

„Старият мост“ потърси обяснение от специалисти в областта на природните явления. Според експерти по света се помнят множество подобни случаи на сгромолясали се от небето ледени късове. Те са или криометеорити, оцелели след полета си в атмосферата, или огромни зърна град, образувани след преминаване на ледените зародиши многократно през преохладени водни пари в горната част на тропосферата. Това е и най-вероятната хипотеза, застъпвана от учените днес. В относително тънкия /от неколкостотин метра до километър-километър и половина/ слой на тропопаузата между тропосферата и стратосферата над нея /12-55 км/ бушуват силни струйни течения – мощни въздушни потоци със скорост 150-300 км/ч., които вероятно с лекота подхвърлят ледените парчета нагоре-надолу, докато натежат достатъчно и поемат към земята по силата на гравитацията.

Подобен случай в България е регистриран на 20 май 2009 г., когато ледена топка е паднала в двора на 69-годишната Яна Господинова от село Главан, Старозагорско. Небесен айсберг се е сгромолясал през ноември 1988 г. в село Кадес, Северна Испания. Свидетели на изумителното явление са станали и жители на село Щербинка, Подолски район в бившия СССР на 20 февруари 1984 г. Ледени късове са падали и на други места по света.

Елена МИХАЛЕВА