30
Чет, Май
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Изключително редките екземпляри всеки ден кълват трошички в двора на Кирил и София Христови

Три бели врабчета се появиха в свиленградското село Младиново. Албиносите всеки ден посещават дома на Кирил и София Христови и кълват трошички, останали от храната на кучето им.

Семейството забелязало изключително редките екземпляри преди десетина дни. Пръв ги видял бай Кирил, но не казал на съпругата си. Жена му София пък в началото не повярвала на очите си. Съседът има кокошка с бели пиленца и ми беше поръчал да ги наглеждам да не излязат на улицата, разказа 66-годишната София. Видях бели пиленца на пътя и помислих, че са неговите, щях да ходя да ги прибирам, когато те полетяха, помислих си, че артерията ме е хванала, допълни с усмивка 66-годишната жена. После споделила с мъжа си и тогава и той й казал, че е забелязал белите врабчета. Първо били две, след няколко дни се появило още едно. На 70 години съм, но такова нещо през живота си не съм виждал, каза бай Кирил. Внучката им също с любопитство ги наблюдавала и се опитала да ги снима, но не успяла.

Сега всеки ден албиносите идват в двора на семейството. Обикновено долитали рано сутрин и кълвели трошички, останали от храната на кучето им. От четирикракия домашен любимец изобщо не се страхували, а и той не ги закачал. Хранели се и от зърното, което хвърляли на кокошките. Идвали заедно с обикновени представители на своя вид, не били изолирани от тях.

Бай Кирил, който дълги години е бил тракторен бригадир, а сега е пенсионер, разказал за редките птички на свои съселяни. Повечето от тях обаче не му повярвали, струвало им се невероятно.

Не за пръв път в нашия район се появява бяло врабче. През 2001 г. албинос от този вид бе забелязан в село Сладун в двора на 76-годишния тогава Желязко Пехливанов.

Специалисти обясняват, че белият цвят на врабчетата албиноси се дължи на липсата на пигмент, който придава цвета на оперението им. Много хора тълкуват появата на редките екземпляри като добра поличба.

Елена МИХАЛЕВА