25
Съб, Май
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Туршия  от Свиленград вече е хит във френската столица Париж. Това стана вече известно на цяла България след предаването на Мартин Карбовски „Отечествен фронт“, излъчено на 21 август.

В събота социалният ъндърграунд бе в едно малко българско магазинче в сърцето на френската столица. „Ако искате да си купите боза или туршия в Париж – единственото място е магазин „Бай Ганьо” - точно така - в Париж!” – разказа Мартин Карбовски. – „В този епизод ние сме там и там леко мирише на кисело зеле от реномирани производители. Там ще ви покажем странни неща – примерно ракия от осем евро шишето, свиленградска туршия от три и двайсет - пак евро, дори боза за евро и петдесет! Все едно сме снимали в Бусманци, но Париж леко присъства – най-малкото защото в магазин „Бай Ганьо” непрекъснато звъняха французи и си поръчваха зелева чорба!...”

Първият магазин в Париж, който предлага изцяло български храни и напитки, е собственост на българина Красимир Георгиев, който през 80-те години е работил като преводач с френски и испански език по курортите. След промените Краси отива в Париж на екскурзия при познатите си французи. Остава там и започва на летище „Орли“, работи с руснаци, опитва се дори да прави бизнес с България. Днес, след 20 години, Краси е собственик на „BG магазин“ в Париж. Това наименование Карбовски превежда като „Бай Ганьо“, но вероятно Краси е имал друго предвид. Важното е, че всичко, което той продава в магазина си, носи вкуса на родна България – стреми се да предлага такива храни и напитки, които се произвеждат по стари български рецепти и с доказано качество, подчертава Карбовски. Особено се търсят киселото зеле и туршията, производство на свиленградска фирма. За снабдяването с тях особено е помогнал приятелят на Красимир Христо Русев, бивш председател на ОбС в Свиленград. От тук „BG магазин“ в Париж зарежда и прочутото малеби, сладкиши, колбаси. Клиенти на магазина са не само българи – много французи търсят познатите вкусове от България чрез каймата и колбасите, овчето сирене, сладкото от рози, дори корите за баница и вината, а киселото зеле – то свършва почти веднага...

Красимир Георгиев планира да разшири магазина си в сърцето на Париж и да открие втори етаж, на който да се предлагат български сувенири. Сред тях ще има и рисувано стъкло на авторка от Свиленград, което във Франция било много ценено.

Стефка КОЛЕВА