04
Пон, Мар
30 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Забележителна двойка французи, пътешестващи на велосипеди и насърчаващи безвъзмездното кръводаряване, през уикенда  ще преминат през Капитан Андреево на път за Турция. Жюлиен Льобле и Марион Дюма Шелетц започнаха през юли  околосветска обиколка с колело от Франция до Нова Зеландия. Преди да достигнат Свиленград те спряха за кратко в София, Пловдив, Кърджали и Хасково. 

Жюлиен Льобле е за втори път в България. Той беше в страната  ни сам през 2007 г. Младата двойка пътешества и пропагандира доброволното и безвъзмездно кръводаряване вече години наред. Жюлиен дължи на кръводарители живота си, а Марион е дарила кръв повече от 30 пъти.  Досега двамата са изминали на колела над 290 000 км в 25 държави в Европа, Океания и Южна Америка. За това време те са дали над 200 интервюта и са издали с голям успех във Франция  5 книги. В родината си двамата са изнесли около 100 лекции – сериозно послание за подкрепа на благородната кауза,  съчетано с  вълнуващ разказ за  далечни земи и народи.

Краткият им престой у нас  се организира от Френския институт в София, а пътуването им е подкрепено от Ротари клуб, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Алианс франсез и Кръвна банка.

Сегашното пътешествие  през  Европа, Азия и Океания има крайна точка Нова Зеландия.  Очаква се Жюлиен и Марион  да се върнат във Франция през септември 2011 г. По време на пътуването те  ще поддържат връзка с национални и регионални организации, популяризиращи доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Преживелиците си ще опишат в 2 книги и  документален филм.

Златка МИХАЙЛОВА