04
Пон, Мар
30 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Танкове, изкопани от  граничната зона край Свиленград, ще влязат в  Музея  на бойната слава в Ямбол, научи „Старият мост”.  Идеята  е да се съхрани паметта за развитието на българската армия  в града с един от най-големите военни гарнизони. Предвижда се възстановяване в автентичен вид на съществуващите казармени  сгради, където  ще бъдат оформени експозиции от предмети с военно-историческа стойност. Сред тях са и 15-те немски танка Майбах, извадени от създадената  по време на студената война  отбранителна  линия “Крали Марко“ в края на 2007 г.  С издирването, идентифицирането и опазването на ценните бойни машини бе силно ангажиран и юристът от Свиленград Валентин Петров.

По заповед на предишния министър Николай Цонев от края на 2008 г. всичките 84 единици изровена от земята  техника е трябвало да бъдат предадени в Националния военно исторически музей. В края на юни тази година сегашният военен министър Аню Ангелов заяви от парламентарната трибуна, че е разпоредил на директора на НВИМ да приеме и зачисли като музейни експонати част от елементите, които имат музейна стойност, а останалите  да бъдат продадени на открит търг. Бивши военни шефове скочиха срещу търга с мотиви да не се унищожава историческо наследство.

Танковете "Панцер 4" с двигатели Майбах станаха популярни в медийното пространство преди 3 години, когато  българинът майор Алексей Петров и германците Томас Мартин и Матеус Майер бяха задържани след акция на  службите по  сигурността. Тримата откраднаха танк на части, който е бил изнесен през октомври 2007 г. Те бяха заловени от органите на военната полиция и контраразузнаването при опита им да задигнат втори с помощта на местни роми. Машината, която отмъкнаха, бе "Панцер 4" с двигатели Майбах,  наричан “Царицата“.  Специалисти тогава оцениха танка  на 1 милион евро. Точно преди две седмици Сливенският военен съд даде по 4 години затвор на Петров и Мартин, а Майер получи 3 г. условно.

За модел  на бъдещата експозиция в Ямбол  се обмисля  интерактивният военен музей в Сицилия, който е посветен на дебаркирането на съюзническите войски в заключителния етап на Втората световна война. Определена площ е 5 дка, а за първоначалната реставрация на машините са предвидени около 20 хиляди лева.  Според спецове танковите могат да се  използват за кино продукции, а даже и да се показват на паради на армията .

Все още има заровени танкове в тази отбранителна линия, при една добра стратегия  чужденци могат да идват и да задоволяват любопитството си, твърдят познавачи.  Има и по-мащабна идея: част или цялата отбранителна линия "Крали Марко" да бъде обявена за исторически паметник на културата по подобие на окопите край Сливница от 1885 г. Възможно е да се обособи  като военноисторически парк-музей и да бъде включена в системата на международните културни маршрути  като туристическа атракция  от времето на социализма.

Златка МИХАЙЛОВА