04
Пон, Мар
30 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Миналата година Елена и Иван Атанасови събрали 60 кг плодове

Семейство от свиленградското село Младиново отглежда кивита. Растенията са 5 – мъжки и женски, и са засадени пред къщата на Елена и Иван Атанасови. Вече дават и плодове, миналата година стопаните са събрали около 60 кг реколта.

Наша позната ни ги донесе от Пловдив, беше през 1997 г., засадихме ги и добре се развиха, разказа Елена. Никакви специални грижи не се изисквали, освен че било нужно да се режат. Обичали да са добре напоени и търсели слънце. Доста са упорити и малко са нахални тези растения, успяха да се преборят с лозите на асмата, каза шеговито стопанката. Напролет цъфтели в бели и розови цветове, като мъжките били по-красиви. Започнали да дават плодове след седмата година. Миналогодишната реколта беше много добра – около 60 кг, сега са по-малко, обясни Иван. Скоро двамата ще оберат плодовете. След това трябва да престоят 15-20 дни и ще са готови за консумация.

След като растенията на семейство Атанасови започнали да дават плодове и други хора от селото се опитали да си завъдят кивита, но не успели. Засаждали ги и израствали на височина около метър, след това обаче изсъхвали.

Кивито е кръстено на националната и гербова птица на Нова Зеландия. От там растението е пренесено в Южна Америка и Курилските острови. По-късно е аклиматизирано в Европа, включително и в България. У нас този плод е внесен от Франция преди малко повече от десетина години и се отглежда в някои сортово-изпитателни станции предимно в по-топлите райони на страната. Отглежда се много добре в Китай и страните от Далечния Изток.
Кивито се нарича от източните народи “плод на здравето” поради сравнително високото съдържание на витамини. Някои казват, че е „витаминна бомба“, защото съдържа различни ценни вещества - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р. Освен това кивито е изключително богато на витамин С – повече от всеки друг цитрусов плод и 8-10 пъти повече от съдържащото се в лимона количество.

Елена МИХАЛЕВА