13
Съб, Юли
18 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

baronesaБаронеса Рени фон Бехтолсхайм от Мюнхен направи голямо дарение от хранителни продукти, дрехи за деца и възрастни, играчки, електроуреди - хладилник, миялна и перална машини, маси, столове и др. на социални заведения и нуждаещи се в Свиленград. Помощите са събрани от хуманитарната организация Малтийски орден, чиято мюнхенска организация оглавява е родената в Хасково Рени.

Голяма част от помощта е предвидена за Дома за възрастни с психични разстройства край с. Пъстрогор. Хранителни провизии ще получат семейства на деца с увреждания, а дрехи и детски пюрета ще бъдат раздадени чрез църквите в ромския квартал.

Рени фон  Бехтолсхайм пристигна в Свиленград заедно със сина си Максимилиян, който е ученик,  и представители на Малтийския орден дни преди Нова година. Месец преди това тя предостави дарения отново за дома за възрастни хора с ментални увреждания – легла, скафчета, перални, печки, хладилна витирина, както и много дрехи и други вещи. Връзката й със Свиленград се дължи на нейната приятелка и съученичка от Руската гимназия в Хасково Ирина Таушанова. Свиленградчанката прочела за нея  във в. “Над 55” миналата Коледа. „У мен се зароди огромното желание да открия Рени  - съученичка и добра приятелка, след 37 години! Приех това предизвикателство  като продължение на нещо старо, прекъснато във времето, но не загубило силата на спомените и чувствата ни – разказа Ирина. - Безкрайна се оказа радостта ни, когато се открихме във Фейсбук в началото на 2010 г. Тя ми разказа за своите ежегодни визити  - веднъж през лятото и втори път за Коледа по домовете за деца и стари хора от България. Предложението ми  да продължим тази хуманна и благородна традиция и в Свиленград Рени прие с голямо желание.“

Баронеса фон Бехтолсхайм е в Германия от 1980 г. Титлата й е наследена от съпруга й. 23 години е главен директор на лаборатория за клинично изследване на лекарства към МSD SHARP $ DOHME GMBHдъщерна фирма на американската MSD. При последното си идване Рени направи дарение и на детска градина „Слънце“, в която работи Таушанова – спално бельо, столчета и комплект лаптоп с  мултимедиен проектор и екран, за което педагозите са й много благодарни.

СМ