04
Пон, Мар
30 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

stoletnikНеделчо Бойков е най-възрастният мъж в общината, има 6 внука и 7 правнука. Късмет спасява столетника от гибел по време на Втората световна война

Свиленградчанинът Неделчо Бойков влиза в стотната си година на 4 април 2011 г. 99-годишният нашенец е най-възрастният мъж в общината. Въпреки внушителната си възраст той се чувства добре и досега не е имал сериозна болест.

Дядо Неделчо е бежанец от Беломорска Тракия. Роден е в далечната 1912 г. в Мерхамли /Пеплос/. Бил 7-8 годишен когато със семейството си се заселва в Костур. От 1950 г. живее в Свиленград. Самият той смята, че е роден през 1911 г., но навремето се е получило объркване и се води в регистрите с година по-млад. През годините се е занимавал със земеделие, тютюнопроизводство, бил е в строителна бригада към ТКЗС-то. Бъркахме по 30-40 торби цимент на ръка, сега какво ще му е да се работи с тези модерни машини, каза възрастният нашенец. Той се е пенсионирал през 1972 г. Сега получава около 180 лв. пенсия плюс 80-90 лв. добавка, тъй като е фронтовак. Дядо Неделчо е участник във Втората световна война. Бил е артилерист, но в бой не е влизал. Със своя полк е бил в Унгария, но скоро са го демобилизирали. Изкараха ни маларични, макар че аз нямах такава болест, бяхме четири набора, които ни изволниха тогава и ни върнаха, разказа дядо Неделчо. Скоро след това научил, че неговият полк бил в движение, когато два самолета започнали да обстрелват артилеристите. Казаха ми, че ги направили на ошав, но аз това не го видях, обясни столетникът. Така той е имал късмет да оцелее и да доживее дълбоки старини.

Дълголетието е наследствена черта в рода на дядо Неделчо. Баща му е бил 96-годишен, когато е починал. Брат му Бойко, който живее в Свиленград, сега е на 90 г. Другият им брат пък е починал 93-годишен.

Въпреки впечатляващата си възраст, най-възрастният мъж в общината изглежда поразително добре. Обслужва се сам, всеки ден ходи на разходка в парка. Дори не ми дава да му пазарувам, иска сам да ходи до магазина, много е добре с паметта, каза синът му Стамо. Дядо Неделчо никога не е пушил. Ракия не пие, през лятото си купува биричка. Сутрин обича да пие чай от различни билки или айрян. Храни се винаги по едно и също време. Вечеря рано – около 17,30 часа, и то лека храна. Преди години е обичал да си хапва мазничко месо. Сега предпочита пилешкото. Кръвното му налягане е като на младеж - около 120 на 80, няма проблеми със сърцето. През живота си сериозна болест не е имал. Бил 87-годишен когато му направили операция на очите, тъй като имал перде. Заради доброто му състояние лекарите не повярвали, че е на такава възраст. Дядо Неделчо не пие лекарства. Когато го заболи главата предпочита да я измие със студена вода вместо да пие хапче, каза синът му Стамо.

Столетникът има 6 внука и 7 правнука.

Елена МИХАЛЕВА