27
Вт, Фев
25 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

jivkaЖивка Христова от Левка получи едното от отличията в конкуренция с над 1 600 кандидати 

20-годишната Живка Христова от Левка, която учи в Коти Колидж в Невада, щата Мисури, получи две награди за академични постижения, лидерство и доброволчество /участие в извънкласни дейности/. Отличията, присъдени на нашето момиче, са All-Missouri Academic Team и Coca Cola New Century Scholar. Те се връчват веднъж годишно и Живка е кандидатствала за тях като член на Phi Theta Kappa Honor Society - Международно общество на двегодишните колежи, част от което са само студенти с висок академичен успех.

Наградата Coca Cola New Century Scholar се присъжда само на един студент от целия щат. Тази година Живка се е преборила за нея в конкуренция с 1 600 кандидата от щата Мисури. Общо се дават 52 такива отличия - за всеки щат по едно, плюс едно за Канада и още едно за представител на друга страна, обясни пред „Старият мост“ Живка. Наградата й е била връчена на 11 април в Ню Орлинс. Нашето момиче е получило стипендия, значка и плака.

Другото признание за 20-годишната нашенка - All-Missouri Academic Team, се изразява в парична награда и медал. Официалната церемония по връчването на приза се е състояла на 30 март в Джеферсън Сити, Мисури. На събитието е присъствал и губернаторът на Мисури  Jay Nixon. Това отличие се връчва на кандидати от Мисури, разпределени в три отбора според постиженията им. Живка е била в първия отбор, от който са били наградени десет студенти.

Нашенката е заслужила двата приза с високите си академични постижения, както и с участието си в извънкласни дейности. До февруари тази година тя е била вицепрезидент на клона на Международното общество на двегодишните колежи в Коти Колидж. Заедно с проф. Кети Тейлър, която е съветник на клона, Живка е работила по редица проекти. Сред тях са организиране на седмица за борба с домашното насилие, събиране на храни и дрехи за тамошния дом за жени жертви на домашно насилие, набиране на ученически принадлежности за училище в Афганистан, на книги за подпомагане образованието в страни от Третия свят и т. н.

Другата добра новина около мен е, че съм приета в Моунт Хоулиоук Колидж (Mount Holyoke College), Масачузетс с почти пълна стипендия, сподели Живка. Преди да замине да учи в САЩ тя е завършила езикова гимназия в Хасково. В Коти Колидж изучава биология и химия, в топ 10 на випуска е и получава почти пълна стипендия. Работи в колежа като асистент лаборант в лабораторията по химия. Живка ще завърши Коти Колидж през май. Нашенката бе на обучение в Япония по време на опустошителното земетресение, разлюляло страната на 11-и март т. г., за което „Старият мост“ писа. Тогава тя усети трусовете, като за щастие бе далеч от епицентъра. След едноседмичния си престой в Страната на изгряващото слънце Живка се върна в САЩ преди да възникне проблемът с ядрените реактори.

Елена МИХАЛЕВА