27
Вт, Фев
26 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

lanceБлагой Димитров: Не съм очаквал такъв подарък

Най-изявеният свиленградски колоездач Благой Димитров, състезавал се през 60-те години, получи книга с автограф от легендата в този спорт Ланс Армстронг. В изданието е събран целият опит от световното колоездене  на седемкратния победител в Обиколката на Франция, описани са упражнения, тренировки, трикове.

Книгата със собственоръчно написаното от Армстронг послание към нашенеца е пропътувала хиляди километри от Щатите и пристигна в Свиленград преди седмица.

Американският колоездач научил за Благой Димитров от Ангел Спасов, който е утвърден треньор по обща физическа подготовка в САЩ. Той пък забелязал свиленградчанина на републиканско първенство в София през 1961 г., когато колоезденето е един от водещите спортове в България. Тогава Благой Димитров печели пет от седемте дисциплини в надпреварата. Ангел Спасов бил впечатлен от нашия колоездач и на световното първенство в Германия през 1966 г., когато свиленградчанинът не се отказал и участва в тежката битка, въпреки че вдигнал 39 градуса температура. Впоследствие Спасов печели световен конкурс по силова подготовка и заминава за Щатите, където работи с много известни спортисти от световна величина. Българинът консултирал и Ланс Армстронг при една от обиколките на Франция, когато му трябвала специална физическа подготовка. Един ден Армстронг вдигнал температура, тогава Спасов му разказал как нашият Благой Димитров имал такъв проблем точно на световно първенство, но успял да го преодолее и се явил на състезанието. Легендарният колоездач останал впечатлен и пожелал да изпрати своята книга на свиленградчанина. Съпругата на Ангел Спасов донесла книгата в България, предала я на свиленградчанина Васил Панагонов, а той – на своя братовчед Данаил Шопов, който пък я занесъл на Благой Димитров. Подаръкът ме изненада, дойде ми изневиделица, не съм очаквал такова нещо, сподели пред „Старият мост“ ветеранът. Зарадвах се, колко хора могат да притежават книга с автограф от Армстронг, възкликна той.

Както е известно, Армстронг е колоездач, постигнал невероятни спортни резултати. Неговият най-голям успех обаче е спечелената битка с рака. Силата на духа му го превръща не само в шампион, а и в легенда.

Нашият Благой Димитров пък започнал да тренира колоездене през 1959 г. при Камен Станчев, който е един от най-успешните български треньори, а сега коментира Обиколката на Франция. Свиленградчанинът е многократен републикански шампион. Коронната му дисциплина е „бързина“ и в нея навремето той мачка съперниците си наред. Отбил е военната си служба в ЦСКА. С националния отбор е рекордьор на италианско и отборно преследване. Печелил е състезания на 1 км от място в Москва и Румъния. На световното първенство в Германия през 1966 г., когато е карал с температура и пукнал гума, се класира на 15-о място. Дотогава имах пето постижение в света за годината и бях много подготвен, като се разгрявах един руснак ме попита световен шампион ли ще ставам, кой ти е очаквал, че ще пукна гума, разказа Благой Димитров. Той спрял да се състезава през 1970 г. После станал треньор на свиленградските юноши и продължил да печели шампионати със своите възпитаници. Отказал се от треньорството през 1980 г. Не се обръщаше внимание на спорта тогава, ние носехме точки, а нямаше хора, които да държат за спортистите и треньорите с принос и заслуги, сподели Благой Димитров. До миналата година той е бил съдия по колоездачни състезания в България. С интерес следи надпреварите, както в колоезденето, така и в другите спортове.

Елена МИХАЛЕВА