28
Сря, Фев
22 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

gliganРекордно голям глиган бе отстрелян в местността „Баракова воденица“ при излет на ловците от дружинката на с. Студена. Внушителния екземпляр повалил Христо Нейков, който е ловджия от 1996 г. Досега имал покосени над 30 прасета, последното обаче е рекордьор. „Бях на пусия, чух, че кучетата се разлаяха. Видях, че карат прасето и се прецелих с карабината си.

Стрелях три пъти, но предполагам, че още с първия куршум съм го уцелил смъртоносно“, разказа авджията, който е горски служител в местното лесничейство. Той улучил глигана в гръдния кош от разстояние около 120 метра. Когато претеглили огромното животно, кантарът заковал на 220 кг. Глигите на прасето са извадени и ще бъдат изпретени за констатация дали са трофейни, сподели Нейков. По предварителни измервания са с размер около 24 сантиметра.

Глиганът беше много охранен, с три пръста сланина, угоен като питомна свиня, казаха пък авджии от дружинката. По думите им екземпляр с такава големина е най-малко на 7 – 8 години. Причислявал се към един от рекордите на дружинката. За тази година вече имаме повалени 6 – 7 прасета, но много по-малки, споделиха още те.

Десетина души едва успели да завлекат глигана до джипа, с който го транспортирали до центъра на Студена. По същото време от кабелния канал „Хоби ТВ“ правели репортаж за авджиите в Тополовградско. Един от членовете на студенската дружинка знаел това и веднага се обадил на репортерския екип. След около час площадът в селото се превърнал в снимачна площадка. Да видят огромния звяр дошли и двайсетина ловджии от Тополовград. Филмът за местния звяр ще бъде излъчен по телевизията след около месец.

Междувпрочем ловната дружинката на с. Студена е една от най-големите в общината. В нея членуват 66 души, разделени на 2 групи. glig

Диляна ЦВЕТКОВА