20
Съб, Апр
26 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Гигантски домати отглежда в градината си в свиленградското село Сива река Мария Райчева. От шест плода на един стрък трите са с тегло над килограм. Един от най-внушителните екземпляри е бил 1, 400 кг.

Баба Мария споделя, че на фона на над килограмовите домати тези по 500 – 600 грама й се виждали дребни. Семето й донесъл неин познат, като на пакетчето пишело „розово, едро, италианско“. Предположих, че доматите ще са по-големи от обикновените, но изобщо не подозирах какво ще бера това лято, сподели майстор-градинарката.

Тя отглежда зеленчуци от години – за домашна употреба и за продан. Садила е различни сортове домати – и розови, и от популярните „Биволско сърце“, и какви ли още не. Но такова чудо вижда за пръв път.

Баба Мария е пенсионерка. Тя и съпругът й Петко гледат голяма зеленчукова градина, която е около декар. В нея, както казват двамата, има всичко. Възрастните хора с охота раздават от продукцията си на близки и познати. Имат и 6 оранжерии. Миналата година беше берекетлия и успяхме от продажбата на доматите да изкараме 12 000 лева, хвали се баба Мария. Тя сподели още, че пари се вадят, стига да имаш хъс за работа и да не те мързи. Дворът на Райчеви е изключително подреден, земята - грижливо обработена, а растенията са строени в редици като шишета по аптекарски рафт.

Диляна ЦВЕТКОВА