04
Пон, Мар
30 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Камилите Султан и Емир от гостуващия тук цирк „Колозеум“ изненадаха жителите на Свиленград. Двете двугърби животни спокойно дефилираха по главната улица, предвождани от техния стопанин и собственик на цирка Момчил Колев. Те ни най-малко не се притесниха от любопитните погледи на минувачите.

Най-заинтригувани бяха децата, които получиха като подарък безплатни билети за спектаклите. Идеята ми да преминем през центъра на Свиленград бе, че в миналото оттук е минавал пътят на камилите, носещи товари, сподели Колев. Той подчерта, че регионът е бил разпределителен център за Гърция и Турция. Впрочем Момчил Колев е на 33 г. Той е потомък на семейство циркови артисти и животът му досега е преминал на манежа. „Не мога и да си представя да се занимавам с друго. Тъжно е, обаче, че властимащите съсипаха цирковото изкуство в България.

Циркът в България е зле – като държавна политика, или, по-точно – заради липса на такава. Пример за това е закриването на съществувалата в Министерство на културата Главна дирекция „Български циркове“, с което всички държавни циркове буквално са отишли на вторични суровини, а базата е дадена на търговски център „Илиянци“. В България не е уреден и въпросът с пенсионирането на цирковите артисти, днес тази професия на практика не е уредена законово, затова след слизането от сцена нашите циркови артисти не могат да се надяват да получават добра пенсия на база на това, че са практикували една рискова професия.

За разлика от театралното изкуство, което е подпомагано от държавата, цирковото изкуство в България не само не се радва на държавна подкрепа, но и сякаш нарочно през 90-те години всичко, постигнато от българската циркова школа, е унищожено“, с болка споделя Момчил Колев. Въпреки тежкото състояние на цирковото изкуство в страната ни той се бори със зъби и нокти да го запази. Бори се най-вече заради публиката, която по думите му е страхотна. Във всеки един град зрителите били различни, но хората в Свиленград реагирали с топлина и отзивчивост на целия спектакъл. За Колев децата навсякъде заслужават да имат възможност да се насладят на един качествен цирков спектакъл – затова и тук идва с цялата техника, с всички животни и артисти, вместо да остави част от инвентара и менажерията, за да спести от разходите. Момчил Колев с гордост казва, че макар като трупа цирк „Балкански“ да е по-голям,

„Колозеум” е циркът, в чиито спектакли участват най-много животни, при това не само котки, кучета и гълъби, но и големи животни като коне и камили. Според него е грешка български цирк да се опитва да подражава на циркове от типа на „Цирк дю солей”, защото българската публика търси друго - търси животните. Две камили, една от които, седемгодишният Султан - истинска холивудска звезда, участвал в епоса „Херкулес“; лама, три коня и три понита, дресура на козички, котки, кучета, гълъби, акробатика и клоунада – всичко това и много повече, преплетени в уникален цирков спектакъл с музика и хореография, могат да видят свиленградчани по време на продължаващите час и четиридесет и пет минути представления. Шатрата е разпъната на традиционното място за това – до входа на парк „Младежки“ (панаира). Представленията са от 6 до 8 юли от 19:00 ч. и на 9 юли от 17:30 ч. Цените на билетите в ложата (най-отпред) са за възрастни 18 лв, а за деца над 6 г. – 10 лв. Местата в сектора са по 12 лв. за възрастни и 6 лв. за деца.

Впрочем, „Колозеум“ твори циркова магия вече десет години. Той е плод на любов – любов към цирковото изкуство, но и любов между двама циркови артисти. В края на 2006 г. Момчил Колев се връща за два месеца в България – по това време той работи и живее в Америка. Тук, в родината си, среща жената, която ще стане негова съпруга – шестото поколение циркова артистка Лукреция. По същото време тя е дошла от Италия, където работи. Влюбили се и решили, че искат да останат заедно, но и да продължат да се занимават с цирково изкуство. В България обаче тогава няма много възможности за реализация. Така, като плод на любовта на двамата, се ражда цирк „Колозеум“. Днес, десет години по-късно, синът им, 5-годишният Макси, е най-малкият член на трупата и забавлява зрителите с фокусите си по време на представленията на цирка, утвърдил се днес като вторият по големина в България.

Диляна ЦВЕТКОВА