23
Пет, Фев
27 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Най-възрастният свиленградчанин – дядо Неделчо Бойков, стана на 106 години. Той отпразнува рожденния си ден на 4 април в компанията на своите близки.

От името на кмета Георги Манолов, фронтовакът от Втората световна война получи специален плакет с изображение на паметника на ген. Никола Иванов, открит в Свиленград на 5 октомври 2017 г. Плакетът е уникален с това, че е изработен от материала, от който е излят самият монумент – военни гилзи. За предстоящите Великденски празници столетникът получи и други подаръци от ОбА. По покана на рожденика, който е голям приятел на „Старият мост“, екипът ни също го уважи.

Дядо Неделчо е бежанец от Беломорска Тракия. Роден е в село Мерхамли (Пеплос) в далечната 1912 г. Бил 7-8 годишен когато със семейството си се заселва в Костур. От 1950 г. живее в Свиленград. Самият той смята, че е роден през 1911 г., но навремето се е получило объркване и се води в регистрите с година по-млад. Идеята ни бе на празника да го снимаме с брат му, който тази година също трябваше да чукне 100 години. За съжаление, възрастният мъж почина преди няколко дни.

Въпреки впечатляващите си 106 години, Неделчо Бойков изглежда поразително добре. Признава, че още му се живее, макар че вече краката го болели и не можел да прави дългите си разходки, за което му било изключително мъчно. Обслужва се сам и не е загубил ума си и чувството си за хумор. Дори все още цепи дърва. За целта използва ками и чук, тъй като не е по силите му да вдига тежката брадва.

Не крие тайната на дълголетието си, която според него се дължи на дългите разходки. Обикалял съм цялата мерия, хвали се той. Освен това никога не е пушил. Ракия не пие, през лятото си купува биричка. Сутрин обича да пие чай от различни билки, а вечер - айрян. Храни се винаги по едно и също време. Обядва точно в 12:00 часа, вечеря рано – около 18:00 часа, и то лека храна. Ям си все едно съм на 60 години, хапвам каквато манджа ми сготви снахата – картофи, фасул, ориз, леща, казва доволен 106-годишният нашенец. През лятото всеки ден около 14:00 ч. си прави слънчеви бани по 50 минути.

Възрастният мъж има три деца – дъщеря и двама сина, като единият е починал преди 8 години, внуци и правнуци.

СМ