19
Сря, Юни
27 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

 Червеният зеленчук тежи 2,050 кг, обиколката му е 59 см

Домат, достоен за рекордите на Гинес, отгледа в двора на къщата си в с. Сива река 82-годишната Мария Тодорова. Червеният зеленчук е с тегло точно 2,050 кг, а обиколката му е 59 см. Внушителните параметри бяха измерени пред представител на „Старият мост“ и свидетел – съсед.

Доматът гигант е от сорта „Розова магия“. Баба Мария купила семената от София, а приготвения от нея разсад засадила в двора си - общо 45 корена. Всички растения родили едри вкусни домати, но рекордьорът изумил както стопанката, така и съседите й.

Освен домати, баба Мария отглежда в добре подредения си двор от 1 декар чушки, зелен боб, тикви и др. Най-много обаче са цветята – различни видове и от хубави, по-хубави. Те са моята слабост, споделя грижовната стопанка.

Никога не използвам тор за растенията си, само ги поливам с вода, изтъква еко качествата на продукцията си баба Мария.

Въпреки че професионално не се е занимавала със земеделие / била е тъкачка, магазинерка/, тя е придобила завидни умения в отглеждането на зеленчуци. Най-важното е да се грижиш за растенията с желание и любов, казва младоликата и жизнена за годините си Мария Тодорова. Николай Колев