28
Вт, Май
17 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Орехче израстна в дънера на отрязана джанка. Интересното растение се намира в двора на Стамо Стамов в село Капитан Андреево.

Преди две години сливата, която била засята в далечната 1956 г., изсъхнала. Стамо решил да я отсече. В дънерчето й обаче имало коруба. Явно в нея е паднало плодче от близкия орех, което започнало да се развива, обясни Стамо. Той забелязал израстналото в джанката орехче преди една година. Чудя се как коренчето му е пробило дънера на сливата, каза стопанинът.

В момента фиданката е висока около метър. Стамо не полага никакви грижи за саморастничето. С какво се храни не знам, аз не го поливам, само Господ му дава сила да живее, каза той. Все още растението е твърде младо, за да даде плодове. Очаква се това да стане след няколко години.

Както е известно, орехът е широко разпространен в България. Той е дълговечно растение, което, попаднало на подходяща почва, може да живее 200-300 години.

Орехите са важен символ в българския фолклор. Според народните вярвания това дърво свързва света на живите със света на мъртвите, а листата му притежават магическа сила.

Елена МИХАЛЕВА